Przepyszne!!! Zjadane za każdym razem z wielkim apetytem przez całą moją rodzinkę.
Składniki:
- 0,5 kg filetów z piersi kurczaka
- 1 pełna łyżka kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
- 2 duże jajka
- 2 pełne łyżki mąki pszennej
- 1 pełna łyżka musztardy francuskiej
- pęczek szczypiorku
- przyprawy: sól, pieprz, odrobina papryki ostrej (mielonej)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, mąkę i musztardę. Całość dokłanie łączymy przy pomocy rózgi. Do ciasta dodajemy pokrojone w drobną kostkę mięso oraz drobno pokrojony szczypiorek. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Całość dokładnie mieszamy, odstawiamy na ok. 5 min.
Kotleciki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, na średnim ogniu (ciasto nakładam łyżką, ok. 2 łyżki na jednego kotlecika). Smażymy z obu stron na rumiano.
Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy.
Gotowe. Życzymy smacznego! Super smakują w towrzystwie warzyw/surówki. Można podawać z pieczywem, ziemniakami, ryżem czy kaszą - jak kto woli.
Pyszne. Podane z zupa cebulowa zrobiły furorę na przyjęciu,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Kasia
Serdecznie pozdrawiamy 🤗
Usuń