Chleb bez wyrabiania (z ziarnami)


Naprawdę prosty chleb pełen ziaren i z chrupiącą skórką. Zrobisz go bardzo małym nakładem pracy i bez konieczności przygotowania zaczynu.


Ten chleb wyjdzie każdemu, dziecinnie prosty, a taki pyszny. Bardzo smakuje mojej rodzinie, więc dzielę się przepisem. Koniecznie wypróbujcie, bo warto! Chleb jest pyszny i długo zachowuje świeżość. Z przepisu wychodzą dwa dość spore bochenki chleba, użyłam formy o wymiarach 25 cm x 12 cm.



Składniki (na 2 bochenki chleba):
  • 1 kg mąki pszennej (można pół na pół zastąpić pszenną z orkiszową)
  • 2 opakowania suszonych drożdży (7 g)
  • 8 łyżek słonecznika
  • 6 łyżek sezamu
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki soli (u mnie pełne)
  • 2 łyżeczki cukru (płaskie)
  • 1 l letniej wody
  • 6 łyżek oleju rzepakowego



Przygotowanie:
Suche składniki (mąkę, drożdże, ziarna, sól, cukier) mieszamy ze sobą łyżką. Dodajemy wodę i olej. Ponownie dokładnie mieszamy łyżką. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia (ciepłe miejsce, pod przykryciem). Po tym czasie znów mieszamy łyżką i odstawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.


W międzyczasie formę natłuszczamy (u mnie masło) i posypujemy płatkami owsianymi (może być mąka czy bułka tarta). Ciasto przekładamy do keksówek, wyrównujemy. Wierzch ciasta można posypać jeszcze np. słonecznikiem.




Od razu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (u mnie góra-dół bez termoobiegu). Moje chleby piekły się ok. 1 h. Upieczone chleby wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.





Chleb po rozkrojeniu. Pyszny - ma chrupiacą skórkę i jest pełen ziaren.




Życzymy smacznego!


10 komentarzy:

  1. Wspaniałe chlebki pozdrawiam serdecznie zawsze wychodzą są niezawodne dziękuję ❤❤

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebek jest wyśmienity i bardzo pyszny pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można użyć świeżych drożdży? Jeśli tak to ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tego chleba nie robiłam nigdy że świeżymi drożdżami, ale myślę że wyjdzie. U mnie na opakowaniu drożdży instant jest taki przelicznik 7g suchych=25 g świeżych drożdży. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. czy mozna zrobic z maka zytnia albo razowa ten chlebek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam ten chleb jedynie z mąki pszennej lub mix pszenna plus orkiszowa. Mąkę żytnią w tym przepisie raczej odradzam. Można spróbować mix pszenna plus pszenna razowa i orkiszowa. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  5. Dlaczego odradza pani mąkę żytnią?
    Ja dodaję tę mąkę i jest ok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli wychodzi to bardzo się cieszę. Chleb z mąki żytniej wymaga raczej długiego wyrastania. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń