Ten chleb wyjdzie każdemu, dziecinnie prosty, a taki pyszny. Bardzo smakuje mojej rodzinie, więc dzielę się przepisem. Koniecznie wypróbujcie, bo warto! Chleb jest pyszny i długo zachowuje świeżość. Z przepisu wychodzą dwa dość spore bochenki chleba, użyłam formy o wymiarach 25 cm x 12 cm.
Składniki (na 2 bochenki chleba):
- 1 kg mąki pszennej (można pół na pół zastąpić pszenną z orkiszową)
- 2 opakowania suszonych drożdży (7 g)
- 8 łyżek słonecznika
- 6 łyżek sezamu
- 6 łyżek siemienia lnianego
- 2 łyżeczki soli (u mnie pełne)
- 2 łyżeczki cukru (płaskie)
- 1 l letniej wody
- 6 łyżek oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Suche składniki (mąkę, drożdże, ziarna, sól, cukier) mieszamy ze sobą łyżką. Dodajemy wodę i olej. Ponownie dokładnie mieszamy łyżką. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia (ciepłe miejsce, pod przykryciem). Po tym czasie znów mieszamy łyżką i odstawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie formę natłuszczamy (u mnie masło) i posypujemy płatkami owsianymi (może być mąka czy bułka tarta). Ciasto przekładamy do keksówek, wyrównujemy. Wierzch ciasta można posypać jeszcze np. słonecznikiem.
Od razu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (u mnie góra-dół bez termoobiegu). Moje chleby piekły się ok. 1 h. Upieczone chleby wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Od razu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (u mnie góra-dół bez termoobiegu). Moje chleby piekły się ok. 1 h. Upieczone chleby wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Chleb po rozkrojeniu. Pyszny - ma chrupiacą skórkę i jest pełen ziaren.
Życzymy smacznego!
Wspaniałe chlebki pozdrawiam serdecznie zawsze wychodzą są niezawodne dziękuję ❤❤
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
UsuńChlebek jest wyśmienity i bardzo pyszny pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakuje. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńCzy można użyć świeżych drożdży? Jeśli tak to ile?
OdpowiedzUsuńTego chleba nie robiłam nigdy że świeżymi drożdżami, ale myślę że wyjdzie. U mnie na opakowaniu drożdży instant jest taki przelicznik 7g suchych=25 g świeżych drożdży. Pozdrawiam serdecznie.
Usuńczy mozna zrobic z maka zytnia albo razowa ten chlebek?
OdpowiedzUsuńRobiłam ten chleb jedynie z mąki pszennej lub mix pszenna plus orkiszowa. Mąkę żytnią w tym przepisie raczej odradzam. Można spróbować mix pszenna plus pszenna razowa i orkiszowa. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńDlaczego odradza pani mąkę żytnią?
OdpowiedzUsuńJa dodaję tę mąkę i jest ok.
Jeśli wychodzi to bardzo się cieszę. Chleb z mąki żytniej wymaga raczej długiego wyrastania. Pozdrawiam serdecznie.
Usuń