Jak dla mnie najlepsza przystawka z ciasta francuskiego, którą przygotujesz w kilka minut. Ten przepis ratuje w każdej sytuacji.
Dla mnie ta przekąska jest genialna, robi się ją chwila moment, a efekt jest naprawdę super. Takie roladki przygotowuję często dla rodziny oraz gości i uwierzcie mi - znikają bardzo szybko. Farsz można oczywiście modyfikować wg. własnego gustu.
Składniki:
- 200-230g serka kanapkowego (u mnie almette z ziołami)
- 150g ulubionej szynki
- 150g startego sera cheddar
- 1 papryka (żółta lub czerwona)
- przyprawy: 1 łyżka papryki słodkiej, odrobina papryki ostrej, pieprz
- 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
- do posmarowania: 1 żółtko i 2 łyżki mleka
- sezam po posypania
Przygotowanie:
Do naczynia przekładamy serek, dodajemy drobno pokrojoną szynkę, starty ser oraz drobno pokrojoną paprykę. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy papryką słodką, ostrą i pieprzem (soli nie dodaję już, ale można spróbować czy całość jest doprawiano wg. waszego gustu).
Tak przygotowany farsz przekładamy na rozwinięte z folii ciasto francuskie (farsz rozsmarowujemy po całości, patrz zdj.). Ciasto zwijamy w rulon, a następnie kroimy na mniejsze części (roladki). Tak przygotowane przekąski przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Przekąski smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem oraz posypujemy sezamem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy z obcją góra-dół bez termoobiegu, do złotego koloru. Moje piekły się ok. 25 min.
Gotowe!