Prawdziwa uczta dla podniebienia. Ta sałatka jest naprawdę bardzo smaczna i sycąca.
Ta sałatka zawiera w sobie wszystko to, co najlepsze! Jest szybka, smaczna i kolorowa. U nas świetnie sprawdza się na różnego rodzaju imprezach (pod wędlinę) czy spotkaniach z rodziną. Można zaserwować ją także na kolację lub zabrać ze sobą do pracy.
Składniki:
- 1 brokuł (ok. 0,5 kg)
- 3 jajka ugotowane na twardo
- pomidorki koktajlowe żółte i czerwone
- 1 czerwona papryka
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- szczypta przyprawy Harissa
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżki prażonego słonecznika
Przygotowanie:
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie (powinien być chrupki), następnie odsączamy i polewamy zimną wodą, ponownie odsączamy. Jajka obieramy ze skorupek, kroimy na cząstki. Pomidory kroimy na połówki.
Sos: Paprykę ścieramy na tarce o dużych oczkach (jeśli puści sok - odciskamy), dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, majonez, jogurt, przyprawy. Całość mieszamy i odstawiamy.
Złożenie sałatki: Na półmisku układamy na przemian brokuła, pomidorki i jajka, całość polewamy sosem i posypujemy ziarnami słonecznika.
Gotowe.
Życzymy smacznego!