Puszysta, mięciutka i wilgotna strucla makowa - dla nas najlepsza domowa. Ciasto na tę makową struclę naprawdę mogę polecić, bo wypraktykowałam je już od wielu lat.
Ciasto drożdżowe wychodzi bardzo delikatne, puszyste i ładnie wyrasta. Jest proste i szybkie do zrobienia. U nas jeden makowiec zniknął w ciągu dnia, a drugi zamroziłam. Polecam - ten domowy makowiec jest naprawdę o wiele lepszy niż ze sklepu. Na drugi dzień też jest miękki i wilgotny, fajnie się przechowuje.
Składniki (na 2 makowce):
ciasto:
Przygotowanie:
Do letniego mleka (nie może być zimne, ani gorące) wkruszamy drożdże, doddajemy cukry i 2 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do spienienia na ok. 15 min.
Następnie do wyrośniętego zaczynu doddajemy pozostałe składniki: mąkę z solą, roztrzepane żółtka, roztopione i przestudzone masło, olej, spirytus. Całość wyrabiamy dłonią, aby ciasto było gładkie i ładnie odchodziło od ręki. Jeśli ciasto zbytnio się klei należy dosypać więcej mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Na zdj. widać jak ciasto urosło.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Deskę podsypujemy mąką, każdą część rozwałkowujemy i wykładamy masę makową. Następnie zwijamy w roladę, a końce makowców możemy wcisnąć w środek strucla. Po zwinięciu makowce przekładamy na papier do pieczenia i zawijamy je dwukrotnie, dość ciasno, pozostawiając tylko trochę luźnej przestrzeni. Jest to ważne, aby makowce "nie rozjechały" się na boki w trakcie pieczenia. Tak przygotowane makowce układamy na blaszce, jeden obok drugiego - u mnie o wymiarach 25x 30 cm.Wszystkie etapy na zdj. poniżej.
Makowce wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C (piekę z obcją góra-dół bez termoobiegu). Moje makowce piekły się ok. 35 min. Po upieczeniu pozostawiamy je jeszcze na chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach i wyjmujemy dopiero po chwili.
Makowce można posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem i bakaliami.
Życzymy smacznego!
Ciasto drożdżowe wychodzi bardzo delikatne, puszyste i ładnie wyrasta. Jest proste i szybkie do zrobienia. U nas jeden makowiec zniknął w ciągu dnia, a drugi zamroziłam. Polecam - ten domowy makowiec jest naprawdę o wiele lepszy niż ze sklepu. Na drugi dzień też jest miękki i wilgotny, fajnie się przechowuje.
Składniki (na 2 makowce):
ciasto:
- ok. 500 g mąki pszennej plus do podsypania
- 250 ml mleka
- 100 g roztopionego i schłodzonego masła
- 3 żółtka
- 50 g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy (pół opakowania)
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu lub wódki
Przygotowanie:
Do letniego mleka (nie może być zimne, ani gorące) wkruszamy drożdże, doddajemy cukry i 2 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do spienienia na ok. 15 min.
Następnie do wyrośniętego zaczynu doddajemy pozostałe składniki: mąkę z solą, roztrzepane żółtka, roztopione i przestudzone masło, olej, spirytus. Całość wyrabiamy dłonią, aby ciasto było gładkie i ładnie odchodziło od ręki. Jeśli ciasto zbytnio się klei należy dosypać więcej mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Na zdj. widać jak ciasto urosło.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Deskę podsypujemy mąką, każdą część rozwałkowujemy i wykładamy masę makową. Następnie zwijamy w roladę, a końce makowców możemy wcisnąć w środek strucla. Po zwinięciu makowce przekładamy na papier do pieczenia i zawijamy je dwukrotnie, dość ciasno, pozostawiając tylko trochę luźnej przestrzeni. Jest to ważne, aby makowce "nie rozjechały" się na boki w trakcie pieczenia. Tak przygotowane makowce układamy na blaszce, jeden obok drugiego - u mnie o wymiarach 25x 30 cm.Wszystkie etapy na zdj. poniżej.
Makowce wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C (piekę z obcją góra-dół bez termoobiegu). Moje makowce piekły się ok. 35 min. Po upieczeniu pozostawiamy je jeszcze na chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach i wyjmujemy dopiero po chwili.
Makowce można posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem i bakaliami.
Życzymy smacznego!
Masa makowa domowej roboty.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
500 g maku
200 g cukru
3 łyżki orzechów drobno siekanych
3 łyżki miodu
2 olejki migdałowe
rodzynki wedle uznania
1 łyżka roztopionego masła
6 białek
Wykonanie: Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na całą noc. Następnie mak dwukrotnie mielimy, jeśli całość wody nie wsiąknęła w mak należy ją odlać. Do zmielonego maku doddajemy wszystkie składniki oraz na koniec delikatnie należy wmieszać pianę ubitą z białek.
Dziękujemy za przepis, na święta upieczemy...
OdpowiedzUsuńCo zamiast wódki można dac
OdpowiedzUsuńMożna po prostu pominąć 😉.
UsuńNie mam madzynki do mielenia. Można do food processor?
OdpowiedzUsuńNie korzystałam, trudno powiedzieć 😉.
UsuńJeśli nie działa funkcja góra-dół to w jakiej temperaturze piec? Mam tylko termoobieg🤔😊
OdpowiedzUsuńZ termoobiegiem proszę ustawić trochę niższą temperaturę. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńMało maku😞ale przepis na ciasto👍🏻
OdpowiedzUsuń