Świąteczny śledzik w sosie


Śledzik w pysznym sosie. Był u mnie hitem na domowej imprezie.

Zrobiłam je ostatnio na domówkę, rozeszły się w mgnieniu oka 😉. Polecam - szybkie i przepyszne. Pyszny pomysł na świąteczny stół.



Składniki:
  • ok. 400 g filetów śledziowych
sos:
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 4 łyżki majonezu
  • słoiczek selera konserwowego
  • 1 cebula czerwona
  • pieprz
natka pietruszki do ozdoby




Przygotowanie:
Płaty moczymy w zimnej wodzie, następnie osuszamy i kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Seler odciskamy z zalewy (można dodatkowo pokroić na mniejsze części).

Sos: Wszystkie składniki na sos (jogurt, musztarda, majonez, odciśnięty seler, pokrojona cebulka) przekładamy do naczynia i dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem.




Do tak przygotowanego sosu dokładamy pokrojone płaty śledziowe - ponownie dokładnie mieszamy.




Miseczkę przykrywamy i wkładamy do lodówki (można na całą noc), aby przekąska dobrze się przegryzła. Przed podaniem można ozdobić natką pietruszki.



Życzymy smacznego!