Śledzik w pysznym sosie. Był u mnie hitem na domowej imprezie.
Zrobiłam je ostatnio na domówkę, rozeszły się w mgnieniu oka 😉. Polecam - szybkie i przepyszne. Pyszny pomysł na świąteczny stół.
Składniki:
- ok. 400 g filetów śledziowych
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 4 łyżki majonezu
- słoiczek selera konserwowego
- 1 cebula czerwona
- pieprz
Przygotowanie:
Płaty moczymy w zimnej wodzie, następnie osuszamy i kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Seler odciskamy z zalewy (można dodatkowo pokroić na mniejsze części).
Sos: Wszystkie składniki na sos (jogurt, musztarda, majonez, odciśnięty seler, pokrojona cebulka) przekładamy do naczynia i dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem.
Do tak przygotowanego sosu dokładamy pokrojone płaty śledziowe - ponownie dokładnie mieszamy.
Miseczkę przykrywamy i wkładamy do lodówki (można na całą noc), aby przekąska dobrze się przegryzła. Przed podaniem można ozdobić natką pietruszki.