Słodka zachcianka - domowe wafle


Rewelacyjne domowe wafelki. Przepyszne, szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu.

Poszukując czegoś nowego, a niezwykle pysznego dla moich gości, przypomniał mi się przepis z zapisków mojej mamy na wafle, które zawsze wszystkim smakowały. Jakoś kompletnie o nich zapomniałam, a były bardzo dobre. Wypróbujcie przepis, bo te wafelki wychodzą znakomite. Bez pieczenia, bez gotowania masy, udadzą się każdemu i znikają momentalnie.



Składniki:
  • 4 listki wafla
  • 1 puszka kajmaku (masy krówkowej 510g)
  • 200 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 tabliczki startej gorzkiej czekolady
  • duże opakowanie herbatników jasnych (ok. 300 g)
  • dżem z czarnej porzeczki



Przygotowanie:
Masło miksujemy na puszystą masę. Dalej miksując porcjami dodajemy kajmak z puszki. Następnie odkładamy ok 1/4 porcji masy i miksujemy ją z kakao. W ten sposób mamy dwie masy jasną i ciemną.





Przełożenie: na deskę wykładamy wafel, następnie masę kajmakową jasną, wafel, ponownie masę kajmakową jasną, wafel, masę ciemną z kakao, masę posypujemy startą czekoladą, na to układamy herbatniki, smarujemy je dżemem z czarnej porzeczki, ponownie układamy herbatniki, smarujemy masą kajmakową jasną i przykrywamy listkiem wafla. Całość dociskamy, można schłodzić (ale ja już tego nie robię).





Gotowe. Najlepsze na drugi, a nawet trzeci dzień (o ile nie zostaną zjedzone 😉).



Życzymy smacznego!