Rewelacyjne domowe wafelki. Przepyszne, szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu.
Poszukując czegoś nowego, a niezwykle pysznego dla moich gości, przypomniał mi się przepis z zapisków mojej mamy na wafle, które zawsze wszystkim smakowały. Jakoś kompletnie o nich zapomniałam, a były bardzo dobre. Wypróbujcie przepis, bo te wafelki wychodzą znakomite. Bez pieczenia, bez gotowania masy, udadzą się każdemu i znikają momentalnie.
Składniki:
- 4 listki wafla
- 1 puszka kajmaku (masy krówkowej 510g)
- 200 g masła
- 3 łyżki kakao
- 1/2 tabliczki startej gorzkiej czekolady
- duże opakowanie herbatników jasnych (ok. 300 g)
- dżem z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
Masło miksujemy na puszystą masę. Dalej miksując porcjami dodajemy kajmak z puszki. Następnie odkładamy ok 1/4 porcji masy i miksujemy ją z kakao. W ten sposób mamy dwie masy jasną i ciemną.
Przełożenie: na deskę wykładamy wafel, następnie masę kajmakową jasną, wafel, ponownie masę kajmakową jasną, wafel, masę ciemną z kakao, masę posypujemy startą czekoladą, na to układamy herbatniki, smarujemy je dżemem z czarnej porzeczki, ponownie układamy herbatniki, smarujemy masą kajmakową jasną i przykrywamy listkiem wafla. Całość dociskamy, można schłodzić (ale ja już tego nie robię).
Gotowe. Najlepsze na drugi, a nawet trzeci dzień (o ile nie zostaną zjedzone 😉).
Życzymy smacznego!