Sałatka ozdoba stołu


To był prawdziwy hit przyjęcia imieninowego!

Taką właśnie sałatkę przygotowałam ostatnio na rodzinną imprezę. Sałatka znikła w mgnieniu oka, więc następnym razem chyba przygotuję dwie porcje😉. Polecam, jest przepyszna i robi wrażenie wśród gości.



Składniki:
  • mała główka kapusty pekińskiej
  • 1 świeży ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 brokuł
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • 1 czerwona papryka
  • po 1 łyżce posiekanego koperku i szczypiorku
  • 5 łyżek majonezu (lub wedle uznania)
  • sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:
Brokuła gotujemy w osolonej wodzie, ważne, aby nie był rozgotowany, ale także nie może być twardy - najlepiej sprawdzać widelcem. Ugotowany przekładamy do durszlaka, polewamy zimną wodą i odstawiamy do wystudzenia. Ogórka, paprykę, cebulkę kroimy w kostkę, a kapustę na mniejsze kawałki.Tuńczyka i kukurydzę odsączamy z zalewy. szczypiorek i koperek drobno siekamy.

W przezroczystej salterce układamy kolejno: kapustę (mozna posypać solą i pieprzem), ogórek (również można doprawić solą i pieprzem), cebulę, kukurydzę, smarujemy majonezem. Następnie układamy brokuł, tuńczyka, paprykę, posypujemy koperkiem i szczypiorkiem.


Gotowe.




Życzymy smacznego!