To był prawdziwy hit przyjęcia imieninowego!
Taką właśnie sałatkę przygotowałam ostatnio na rodzinną imprezę. Sałatka znikła w mgnieniu oka, więc następnym razem chyba przygotuję dwie porcje😉. Polecam, jest przepyszna i robi wrażenie wśród gości.
Składniki:
- mała główka kapusty pekińskiej
- 1 świeży ogórek
- 1 czerwona cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 1 brokuł
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- 1 czerwona papryka
- po 1 łyżce posiekanego koperku i szczypiorku
- 5 łyżek majonezu (lub wedle uznania)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Brokuła gotujemy w osolonej wodzie, ważne, aby nie był rozgotowany, ale także nie może być twardy - najlepiej sprawdzać widelcem. Ugotowany przekładamy do durszlaka, polewamy zimną wodą i odstawiamy do wystudzenia. Ogórka, paprykę, cebulkę kroimy w kostkę, a kapustę na mniejsze kawałki.Tuńczyka i kukurydzę odsączamy z zalewy. szczypiorek i koperek drobno siekamy.
W przezroczystej salterce układamy kolejno: kapustę (mozna posypać solą i pieprzem), ogórek (również można doprawić solą i pieprzem), cebulę, kukurydzę, smarujemy majonezem. Następnie układamy brokuł, tuńczyka, paprykę, posypujemy koperkiem i szczypiorkiem.
Gotowe.