Sałatka jak dawniej u mamy. Do przygotowania w kilka chwil.
Sałatka mojego dzieciństwa. Mama robiła ją zawsze na święta lub w okresie świątecznym, jak i podczas każdej uroczystości rodzinnej. Sałatka zawsze znikała w tempie błyskawicznym. Ostatnio znów do niej wróciłam i się nie zawiodłam, bo sałatka wszystkim bardzo smakowała😉.
Składniki:
- słoik marynowanych pieczarek
- 5 ugotowanych jajek
- 4 ogórki w occie
- cebula czerwona
- puszka zielonego groszku
- puszka kukurydzy (daję tylko połowę)
- 4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu (lub wg uznania)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pieczarki odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Jajka gotujemy na twardo, a po obraniu ze skorupek kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. Groszek i kukurydzę odsączamy z zalewy.
Wszystkie składniki przekładamy do naczynia, dodajemy śmietanę i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. odstawiamy do lodówki, by się przegryzła.
Życzymy smacznego!