Ciasto biały Lion - szybko się je robi, efektownie wygląda, a przede wszystkim pysznie smakuje.
Tym ciastem poczęstowała nas niedawno sąsiadka i podzieliła się przepisem. Ciasto bardzo nam posmakowało, z przepisu korzystam i z pewnością mogę to ciasto polecić. Proste do przygotowania i pyszne. Super na święta i wszelkie okazje. Przygotowuję je na balszce o wymiarach: 25x 30 cm.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jaj
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru (można dać więcej jeśli lubimy słodko)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki octu
- 200 g masła
- 1/2 l mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- puszka kajmaku
- 50 g masła
- 60g pszenicy ekspandowanej
Przygotowanie:
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, a następnie partiami doddajemy cukier i miksujemy do momenty gdy powstanie lśniąca masa. Żółtka roztrzepujemy, dodajemy do nich proszek i ocet - mieszamy do połączenia składników. Żółtka z proszkiem i octem doddajemy do piany i miksujemy. Na koniec wsypujemy partiami mąkę - miksujemy do połączenia na najniżych obrotach. Ciasto przekładamy do foremki (dno wyścielone papierem do pieczenia), pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st. C do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt kroimy wzdłuż na dwie części.
Krem: W 3/4 szklanki mleka roztrzepujemy żółtka i mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Do gotującego się mleka wlewamy zawiesinę (mleko z żółtkami i mąką). Całość ponownie gotujemy aż powstanie budyń. Potem odstawiamy i studzimy. W międzyczasie ucieramy masło na puch i dodajemy po łyżce zimnej masy budyniowej - miksujemy.
Złożenie ciasta: Na spód foremki przekładamy biszkopt (ja nasączyłam go herbatką owocową). Na biszkopt wykładamy masę kajmakową, a na masę połowę kremu. Krem ponownie przykrywamy biszkoptem, biszkopt smarujemy pozostałym kremem i posypujemy orzeszkami.
Życzymy smacznego!
Muszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuń😊😊😊 Pozdrawiam
UsuńPoproszę o przepis na metrowiec
OdpowiedzUsuńPiekłam, wszystkim bardzo smakował. Polecam przepis....
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakował 🙂. Pozdrawiam 🤗.
UsuńA czy ta pszenica to w miodzie może być
OdpowiedzUsuńPolecam raczej taką bez, aby masa nie była zbyt słodka. Może też być ryż preparowany.
UsuńA jaki jest czas pieczenia biszkoptu?
OdpowiedzUsuńNajlepiej piec do suchego patyczka, bo każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie ok. 25 min.
UsuńNajlepsz formą blaszki do ciasta?
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis piekłam po prostu cudo
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakuje 🙂. Pozdrawiam.
Usuń