Ciasto Biały lion


Ciasto biały Lion - szybko się je robi, efektownie wygląda, a przede wszystkim pysznie smakuje.

Tym ciastem poczęstowała nas niedawno sąsiadka i podzieliła się przepisem. Ciasto bardzo nam posmakowało, z przepisu korzystam i z pewnością mogę to ciasto polecić. Proste do przygotowania i pyszne. Super na święta i wszelkie okazje. Przygotowuję je na balszce o wymiarach: 25x 30 cm.



Składniki:
Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru (można dać więcej jeśli lubimy słodko)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu
Krem:
  • 200 g masła
  • 1/2 l mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
Masa kajmakowa:
  • puszka kajmaku
  • 50 g masła
  • 60g pszenicy ekspandowanej
opcjonalnie: ok. 100 g orzeszków ziemnych solonych



Przygotowanie:
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, a następnie partiami doddajemy cukier i miksujemy do momenty gdy powstanie lśniąca masa. Żółtka roztrzepujemy, dodajemy do nich proszek i ocet - mieszamy do połączenia składników. Żółtka z proszkiem i octem doddajemy do piany i miksujemy. Na koniec wsypujemy partiami mąkę - miksujemy do połączenia na najniżych obrotach. Ciasto przekładamy do foremki (dno wyścielone papierem do pieczenia), pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st. C do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt kroimy wzdłuż na dwie części.


Masa kajmakowa: Masło miksujemy na puch, partiami dodajemy kajmak z puszki, nadal miksując. Na koniec dosypujemy pszenicę i mieszamy łyżką do połączenia.


Krem: W 3/4 szklanki mleka roztrzepujemy żółtka i mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Do gotującego się mleka wlewamy zawiesinę (mleko z żółtkami i mąką). Całość ponownie gotujemy aż powstanie budyń. Potem odstawiamy i studzimy. W międzyczasie ucieramy masło na puch i dodajemy po łyżce zimnej masy budyniowej - miksujemy.




Złożenie ciasta: Na spód foremki przekładamy biszkopt (ja nasączyłam go herbatką owocową). Na biszkopt wykładamy masę kajmakową, a na masę połowę kremu. Krem ponownie przykrywamy biszkoptem, biszkopt smarujemy pozostałym kremem i posypujemy orzeszkami.





Życzymy smacznego!





12 komentarzy:

  1. Poproszę o przepis na metrowiec

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam, wszystkim bardzo smakował. Polecam przepis....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakował 🙂. Pozdrawiam 🤗.

      Usuń
  3. A czy ta pszenica to w miodzie może być

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam raczej taką bez, aby masa nie była zbyt słodka. Może też być ryż preparowany.

      Usuń
  4. A jaki jest czas pieczenia biszkoptu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej piec do suchego patyczka, bo każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie ok. 25 min.

      Usuń
  5. Najlepsz formą blaszki do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za przepis piekłam po prostu cudo

    OdpowiedzUsuń