Kolorowa i przepyszna wersja śledzika. Bardzo smaczna przekąska na święta czy imprezy.
Ten przepis na śledzie w moim domu istnieje chyba od zawsze. Przepis jest niezwykle prosty, a śledzie wychodzą pyszne i pięknie się prezentują 😉. Świetne na wszelkie domówki i świąteczny stół. No i fajnie, że mogą "czekać na imprezę" w słoiczku w lodówce, że można je szybciej przygotować, a po 2-3 dniach, gdy smaki się przegryzą, będą idealne 😉.
- 7 wcześniej namoczonych filetów śledziowych
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała żółta papryka
- 3-4 ogórki konserwowe
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka octu
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- 4 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- pieprz czarny świeżo mielony
- olej
Przygotowanie:
Filety śledziowe (uprzednio wymoczone w zimnej wodzie, aby nie były za słone, a następnie osuszone ręcznikiem papierowym) kroimy na nieduże kawałki. Przekładamy je do miseczki, skrapiamy octem i sokiem z cytryny. Tak przygotowane odstawiamy na ok. 1 h do lodówki.
W międzyczasie umytą i oczyszczoną paprykę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Ogórki również kroimy w drobną kostkę. Wszystko razem mieszamy.
W słoiku układamy następujące warstwy: śledzie, pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, oprószamy delikatnie pieprzem czarnym świeżo zmielonym i zalewamy olejem (każdą z warstw). Robimy tak do wyczerpania składników. Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki na min. 24 h, aby smaki się przegryzły. Dla mnie najlepsze po 2-3 dniach od przygotowania😉.
Gotowe.
Życzymy smacznego!
Jakie śledzie zakupić? Są różne rodzaje stąd moje pytanie. (A'la Matias np.)
OdpowiedzUsuńTak 🙂. Pozdrawiam.
UsuńSzkoda ze przepis na śledzie nie ma wyrózniajacej je nazwy. Może nazwać przepis "śledzie imprezowe"?
OdpowiedzUsuń🙂🙂🙂 Pozdrawiam.
UsuńZ pewnością smaczny ten śledź, a ile tego oleju np. Na 1 słoik? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZalewam każdą z warstw. Nie przesadzam z ilością 😉 - troszkę.
UsuńSuper przepis dziękuję
OdpowiedzUsuńProszę, smacznego ! Pozdrawiam. 🙂
Usuń