Śledzik do słoiczka


Kolorowa i przepyszna wersja śledzika. Bardzo smaczna przekąska na święta czy imprezy.

Ten przepis na śledzie w moim domu istnieje chyba od zawsze. Przepis jest niezwykle prosty, a śledzie wychodzą pyszne i pięknie się prezentują 😉. Świetne na wszelkie domówki i świąteczny stół. No i fajnie, że mogą "czekać na imprezę" w słoiczku w lodówce, że można je szybciej przygotować, a po 2-3 dniach, gdy smaki się przegryzą, będą idealne 😉.




Składniki:
  • 7 wcześniej namoczonych filetów śledziowych
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała żółta papryka
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka octu
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 4 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • olej




Przygotowanie:
Filety śledziowe (uprzednio wymoczone w zimnej wodzie, aby nie były za słone, a następnie osuszone ręcznikiem papierowym) kroimy na nieduże kawałki. Przekładamy je do miseczki, skrapiamy octem i sokiem z cytryny. Tak przygotowane odstawiamy na ok. 1 h do lodówki.
W międzyczasie umytą i oczyszczoną paprykę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Ogórki również kroimy w drobną kostkę. Wszystko razem mieszamy.




W słoiku układamy następujące warstwy: śledzie, pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, oprószamy delikatnie pieprzem czarnym świeżo zmielonym i zalewamy olejem (każdą z warstw). Robimy tak do wyczerpania składników. Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki na min. 24 h, aby smaki się przegryzły. Dla mnie najlepsze po 2-3 dniach od przygotowania😉.





Gotowe.


Życzymy smacznego!



8 komentarzy:

  1. Jakie śledzie zakupić? Są różne rodzaje stąd moje pytanie. (A'la Matias np.)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda ze przepis na śledzie nie ma wyrózniajacej je nazwy. Może nazwać przepis "śledzie imprezowe"?

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pewnością smaczny ten śledź, a ile tego oleju np. Na 1 słoik? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zalewam każdą z warstw. Nie przesadzam z ilością 😉 - troszkę.

      Usuń
  4. Super przepis dziękuję

    OdpowiedzUsuń