Kolorowa sałatka, goście zawsze chętnie po nią sięgają. Jest przeeepyszna!
Składniki:
- ok. 200 g makaronu (np. pene, kokardki, itp., u mnie makaron w 3 kolorach)
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- brokuły (1/2 sztuki, ok. 250g)
- 100 g kukurydzy konserwowej
- 1 mała czerwona cebula
- pomidorki koktajlowe (2 garście, ok. 200 g)
- 2 łyżki nasion słonecznika
- przyprawy: papryka słodka (1 łyżeczka), papryka ostra (1/4 łyżeczki), curry (1/3 łyżeczki), pieprz i sól do smaku
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 ząbek czosnku
- piperz i sól do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z intrukcją na opakowaniu (u mnie al dente), ugotowany odstawiamy do wystudzenia. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie, ważne, aby nie był rozgotowany, ale także nie może być twardy - najlepiej sprawdzać widelcem. Ugotowany przekładamy do durszlaka, polewamy zimną wodą i odstawiamy do wystudzenia. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy i podsmażamy na oliwie. Pomidorki kroimy na pół, cebulę kroimy w kostkę, a kukurydzę odsączamy z zalewy. Nasiona słonecznika można podprażyć na patelni.
Sos: Jogurt naturalny mieszamy z majonezem i przeciśnietym przez praskę czosnkiem. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy sos i mieszamy. Sałatkę chwilę schładzamy, ale można podawać też od razu 😉.
Gotowe.
Życzymy smacznego!