Proste i niezawodne, a przede wszystkim przepyszne. Rozpływa się w ustach. Serdecznie polecam to ciasto. U mnie zawsze się sprawdza i wszystkim bardzo smakuje.
My to ciasto uwielbiamy. Jest nieskomplikowane, a naprawdę przepyszne. Można je przygotować także na gotowych biszkoptach (np. podłużnych), wówczas robi się je jeszcze szybciej i bez pieczenia. Ciasto jest bardzo podzielne, na pewno sprawdzi się na wszelkich uroczystościach i imprezach.
Składniki:
biszkopt:
- 4 średnie jajka
- 120 g mąki pszennej tortowej (ok. 3/4 szklanki)
- ok. 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju roślinne
- 500 ml śmietanki 30% (schłodzonej; z lodówki)
- 3 łyżki cukru pudru
- 200-250 g sera mascarpone
- 2 łyżki kakao ciemnego (bez cukru)
- maliny (u mnie mrożone)
- 2 galaretki malinowe
- 0,5 l gorącej wody
- herbatniki
- gorzka czekolada (do posypania wierzchu ciasta)
Przygotowanie:
Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, nadal miksując, stopniowo dodajemy cukier. Na koniec dodajemy żółtka i olej, nadal miksując na wysokich obrotach. Następnie obroty miksera zmniejszamy do minimum i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C (opcja góra-dół) do suchego patyczka. Mój biszkopt piekł się ok 25 min, po upieczeniu wyjmuję go od razu z piekarnika. Biszkopt postawiamy do wystudzenia, a następnie wyjmujemy z formy i odrywamy od niego papier. Wystygnięty biszkopt przekładamy ponownie na dno blachy (dno blachy wyłożone papierem do pieczenia) i nasączamy (można alkoholem, u mnie woda z sokiem z cytryny).
Warstwa owocowa: Dwie galaretki rozpuszczamy w 0,5 l gorącej wody. Do gorących galaretek wkładamy zamrożone maliny i mieszamy. Galaretka zaczyna szybko się ścinać i można wyłożyć ją równomiernie na biszkopt. Na galaretkę z malinami wykładamy herbatniki.
Następnie przygotowujemy krem. Do naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder, ser i miksujemy. Pod koniec miksowania dodajemy kakao. Krem wykładamy na ułożone wcześniej herbatniki.
Ciasto po rozkrojeniu.
Życzymy smacznego!
Dawno nie robiłam ciasta z kremem i chętnie wypróbuję przepis 🙂
OdpowiedzUsuńNaprawdę warto, ciasto jest pyszne 😋.
UsuńIle mniej więcej tych malin się daje?
OdpowiedzUsuńTak ok 400, 450 g 🙂.
UsuńMyślę że400-500g można dać
OdpowiedzUsuńA na większą blaszkę to cza podwoić skladniki
OdpowiedzUsuńU mnie tortownica 24x24 cm. Ciasto jest dość wysokie.
UsuńBardzo dobre ciasto pyszne jest robiłam kilka razy i zawsze udane .Polecam
OdpowiedzUsuń🤗🙂Pozdrawiam serdecznie.
UsuńCiacho super 😉pierwszy raz robiłam i napewno nie ostatni 🥰
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę 🤗. Pozdrawiam 🙂.
Usuń