Mielony nie musi by膰 nudny. Podany w ten spos贸b smakuje naprawd臋 przepysznie. Dzi艣 kucharz臋 razem z 7-letni膮 c贸rk膮 馃槈.
Sk艂adniki:
- 200 g papryki (mo偶na dodatkowo do艂o偶y膰 1 papryczk臋 chili)
- 300 g dyni Hokkaido
- 150 g marchewki
- 1 ma艂y por
- 0,5 szklanki kukurydzy z puszki
- 1,5 szklanki bulionu
- przyprawy: pieprz i s贸l do smaku, 1 艂y偶eczka zi贸艂 prowansalskich
- 500 g mi臋sa mielonego (u mnie wieprzowe)
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 艂y偶eczka ostrej musztardy
- pieprz, s贸l smaku
- koperek do posypania
- bu艂ka tarta do panierowania
- olej do sma偶enia
Przygotowanie:
Papryk臋, dyni臋 i marchew kroimy w s艂upki. Pora kroimy w grube plastry. Na dobrze rozgrzany olej wk艂adamy marchewk臋, solimy i chwil臋 dusimy pod przykryciem. Dodajemy papryk臋, dyni臋, wlewamy bulion, doprawiamy sol膮, pieprzem i zio艂ami. Dusimy ok. 5 min pod przykryciem, nast臋pnie dodajemy pora i kukurydz臋 (ods膮czon膮 z zalewy). Dusimy a偶 warzywa b臋d膮 mi臋kkie, dynia cz臋艣ciowo rozpadnie si臋, dzi臋ki temu sos stanie si臋 g臋sty.
W mi臋dzyczasie formu艂ujemy kotleciki. Do naczynia przek艂adamy mi臋so, podsma偶on膮 cebulk臋 (cebula pokrojona w drobna kostk臋), jedno jajko. Doprawiamy 1 艂y偶eczk膮 musztardy, sol膮 i pieprzem. Mas臋 dok艂adnie wyrabiamy i formu艂ujemy ma艂e kotleciki. Obtaczamy je w bu艂ce i sma偶ymy na rumiano z obu stron.
Wyko艅czenie dania: Usma偶one kotleciki uk艂adamy na warzywach, posypujemy drobno posiekanym koperkiem. Do dania mo偶na oczywi艣cie do艂o偶y膰 kasz臋 lub chleb.
Gotowe! 呕yczymy smacznego!