To ciasto uwielbia chyba każdy. U mnie znika momentalnie i zawsze wywołuje zachwyt gosci. A jego przygotowanie to naprawdę kilka chwil. Prosto, szybko, przepysznie.
Składniki:
- podłużne biszkopty (u mnie opakowanie 400g)
- mrożone maliny (ok. 400g)
- 2 galaretki malinowe
- 650ml gorącej wody
- 250g mascarpone
- 350ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 70g małych bezików
- wanilia
- mięta do ozdoby
Przygotowanie:
Przygotowujemy galaretkę z owocami. Wodę zagotowujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 650 ml gorącej wody, dodajemy zamrożone maliny i czekamy aż galaretka zacznie tężęć, tak by można ją wyłożyć na biszkopty (uwaga: maliny są mrożone więc galaretka szybko tężeje).
W formie (u mnie dno wyłożone papierem do pieczenia) układamy biszkopty. Na biszkopty wykładamy tężejącą galaretkę z malinami i wstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy masę: Śmietankę miksujemy z cukrem pudrem, wanilią oraz mascarpone. Kiedy galaretka dość stężeje, wykładamy na nią ubity krem. Krem ozdabiamy bezikami i miętą (część bezików wykładamy w całości, część kruszymy tworząć "kołderkę"). Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce.
Wszystkie etapy na zdj. poniżej.
Gotowe.
Jedliśmy to ciasto, jest pyszne, polecam....
OdpowiedzUsuńNa galaretkę warstwa biszkoptów i dopiero krem?
OdpowiedzUsuńTak 🙂
Usuń