Bardzo smaczna sałatka na zimę do obiadu. Przygotowuję ją co roku z podwójnej, a na potrójnej porcji, bo sałatka bardzo smakuje moim bliskim i słoiczki szybko "schodzą".
Z podanych składników wychodzą ok. 4 słoiczki po 540 ml. Na zdjęciach sałatka z podwójnej porcji.
Składniki:
- 1 kg buraków
- 1 kg cukinii
- 250 g cebuli (u mnie dwie cebule)
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr wody
- 3/4 szklanki octu 10%
- 1,5 łyżeczki soli
- 6 łyżek cukru
- po 4 ziarenka pierzu czarnego do każdego słoika
- po 1 łyżce oleju do każdego słoika
Przygotowanie:
Buraki myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (tak aby buraki były przykryte) i gotujemy od zagotowania ok. 30 min. Po tym czasie odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia. Wystygnięte obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cukinię myjemy, obieramy ze skórki, przekrawamy wzdłuż (jeśli są duże gniazda nasienne należy je usunąć, u mnie młoda cukinia więc nie usuwałam gniazd nasiennych). Cukinie, tak ja buraki, ścieramy na tace o dużych oczkach, a następnie przekładamy na durszlak i przelewamy ok. 1 l wrzątku. Cukinię odstawiamy, a po chwili nadmiar wody odciskamy (ja robię to łyżką).
Cebulę drobno kroimy w kostkę, a czosnek w drobne plasterki. Cebulę i czosnek przekładamy na durszlak i przelewamy ok. 1 l wrzątku, odstawiamy do odsączenia.
Tak przygotowane buraczki, cukinię i cebulę z czosnkiem - dokładnie mieszamy i przekładamy do czystych, wparzonych słoiczków, deliktanie potrząsając słoikiem, by warzywa się ułożyły. W słoiku pozostawiamy ok. 3 cm wolnej przestrzeni od wieczka. Do każdego słoika wkładam na wierch ok. 4 ziarenka pieprzu.
Etap końcowy. Składniki zalewy zagotowuję (na początku mieszam zalewę, aby cukier się rozpuścił). Gorącą zalewą zalewam słoiki z sałatką. Po wlaniu zalewy, słoikiem delikatnie potrząsamy (lub wkładamy widelec, by uciekło powietrze) i jeśli trzeba dolewamy zalewę - zalewa powinna przykryć sałatkę.
Na wierzch do każdego słoika wlewamy po 1 łyżce oleju. Brzegi słoików wycieramy, aby były suche i szczelnie zakręcamy wieczka.
Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy - dno garnka wyścielamy ściereczką, słoiki układamy, tak by się nie stykały. Zalewamy ciepłą wodą do ok. 3/4 wysokości słoika i gotujemy. Pasteryzujemy od zagotowania na małym ogniu ok 30 min. Słoiki wyjmujemy, odwracamy do góry dnem i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy do wystygnięcia.