Zdrowa, kolorowa, lekka i bardzo smaczna sałatka. Zachęca do spróbowania😉. Nam bardzo przypadła do gustu. Pierwszy raz skosztowałam ją na parapetówce u kuzynki, szybko znikała ze stołu, poprosiłam więc o przepis i teraz robię ją często. Jest niezwykle szybka w przygotowaniu, a to oryginalne połączenie smaków jak dla mnie komponuje się w niesamowity efekt😋. Składniki na mały półmisek, ilość składników można podwoić.
Składniki:
- mix sałat (u mnie z rukolą)
- 1 mały burak
- 1/2 mango
- ok. 50 g sera camembert (lub inny ser miękki, ja dorzuciłam jeszcze ser mimolette)
- garść kiełków rzodkiewki
- garstka orzechów nerkowca
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka soku z cytryny (limonki)
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Buraka ze skórką gotujemy pod przykryciem w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Studzimy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy na cienkie plasterki (ja jednorazowo gotuję większą ilość buraków, przechwouję w lodówce kilka dni i wykorzystuję w razie potrzeby). Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Ser kroimy w kostkę. Sałatę i kiełki myjemy i osuszamy. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki.
Na talerzu układamy kolejno: sałatę, plasterki buraka, kosteczki mango.
Całość posypujemy serem, polewamy sosem (oliwę, sok z cytryny i miód razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem). Posypujemy orzeszkami i kiełkami.