Polecam gorąco ten prosty przepis. Taki pasztet jest pyszny, zdrowy i warto go przygotować, zwłaszcza w sezonie dyniowym.
Do tego przepisu wracam często, bo to doskonałe urozmaicenie dla codziennych posiłków, bardziej mięsnych. Taki pasztet to świetna przystawka, ale u nas doskonale sprawdza się także jako danie obiadowe, polany np. sosem pomidorowym, czosnkowym czy pieczarkowym. Na kanapki też super, polany np. ketchupem😉. Pasztet bardzo dobrze się kroi i nie kruszy się.
Składniki (na jeden pasztet):
Wymiary formy: u mnie 12cm x 24cm (można użyć mniejszej)
Przygotowanie:
Dynię obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Dynię, marchew (obrana) i ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Czosnek przepuszczamy przez praskę.
Do naczynia ze wszystkimi warzywami i startym serem doddajemy jajka i kaszę manną. Doprawiamy - całość dokładnie mieszamy dłonią lub łyżką.
Tak przygotwaną masę przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem (dno i krótsze boki wyłożone długim paskiem z papieru do pieczenia). Masę wyrównujemy i dokładnie ugniatamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C., opcja góra-dół, bez termoobiegu. Mój pasztet piekł się 1 h (ale to zależy od piekarnika). Pasztet po upieczeniu pozostawiam w foremce aż trochę przestygnie.
Pasztet bez problemu wychodzi z foremki, bardzo dobrze się kroi, nie rozpada się, mimo że jest delikatny w konstystencji.
Życzymy smacznego!
Do tego przepisu wracam często, bo to doskonałe urozmaicenie dla codziennych posiłków, bardziej mięsnych. Taki pasztet to świetna przystawka, ale u nas doskonale sprawdza się także jako danie obiadowe, polany np. sosem pomidorowym, czosnkowym czy pieczarkowym. Na kanapki też super, polany np. ketchupem😉. Pasztet bardzo dobrze się kroi i nie kruszy się.
Składniki (na jeden pasztet):
- ok. 400 g dyni (waga po usunięciu pestek i po obraniu ze skórki, u mnie dynia hokkaido)
- 1 marchewka (ok. 100 g)
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- ok. 70 g sera żółtego
- 2 duże jajka
- 50 g kaszy manny
- przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 1/3 łyżeczki ostrej papryki mielonej, szczypta kurkumy, odrobina imbiru.
Wymiary formy: u mnie 12cm x 24cm (można użyć mniejszej)
Przygotowanie:
Dynię obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Dynię, marchew (obrana) i ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Czosnek przepuszczamy przez praskę.
Tak przygotwaną masę przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem (dno i krótsze boki wyłożone długim paskiem z papieru do pieczenia). Masę wyrównujemy i dokładnie ugniatamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C., opcja góra-dół, bez termoobiegu. Mój pasztet piekł się 1 h (ale to zależy od piekarnika). Pasztet po upieczeniu pozostawiam w foremce aż trochę przestygnie.
Pasztet bez problemu wychodzi z foremki, bardzo dobrze się kroi, nie rozpada się, mimo że jest delikatny w konstystencji.
Życzymy smacznego!