Smarowidło na chleb wekowane


Zrobisz, a nie pożałujesz 😉. Przepyszne smarowidło na kanapki na zimę.

Jedno z naszych ulubionych smarowideł na chleb. Zróbcie od razu większą ilość, bo znika moment i do zimy trudno je przetrzymać 😉😁. Przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. Serdecznie polecam.



Składniki (wyszło mi 7 słoików po 190 ml).
  • 1,5 kg cukinii
  • 4 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 250 g koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek sosu sojowego  
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki cukru (wg uznania)
  • przyprawy: pieprz świeżo zmielony, 2 płaskie łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej (można dać trochę ostrej i słodkiej)
  • 1 łyżka octu winnego
  • olej do smażenia




Przygotowanie:
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach (jesli jest młoda nie musimy jej obierać i usuwać gniazd nasiennych). Cukinię solimy i odstawiamy. Gdy puści soki, odciskamy z nadmiaru płynu. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.




W naczyniu rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy aż cebula zmięknie. Dodajemy odsiśniętą cukinię, nadal smażymy. Po chwili dodajemy sos sojowy, sól, cukier, pieprz ziołowy, paprykę, przecier pomidorowy, ocet, dokładnie mieszamy i smażymy do uzyskania gęstej konstynstencji (na średniej mocy palnika, smażę ok. 20 min, stale mieszając). Kosztujemy, doprawiamy do smaku w razie konieczności.


Gotowe, gorące smarowidło przekładamy do czystych, wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min od zagotowania.




Gotowe!





Super smakuje samodzielnie z chlebem (posypane np. posiekną natką pietruszki), jak również z wędliną czy z serami. Na ciepło polecam do makaronów czy ryżu. Życzymy smacznego!


14 komentarzy:

  1. Pani pisze, że cukinię pokroić w kostkę, a na zdjęciu jest startą na tarce. Czy można zrobić tak i tak? Oczywiście przepis wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinię ścieramy na tarce, a cebulę kroimy w kostkę. Pozdrawiam. 🙂

      Usuń
    2. Cebula w kostke

      Usuń
  2. A czy można pominąć sos sojowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak . Można doprawić wg własnego smaku i uznania.

      Usuń
  3. Należy zwrócić uwagę na przepis/nie doczytałam że cukinię trzeba pokroić w kostkę-tylko zetrzeć na tarce o grubych oczkach/.Cztajcie dokładnie. Bo jak czytacie tak robicie i potem, że coś tam nie wyszło, nie jest jak powinno być itd,itp.

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej. Ile czasu takie smarowidło może sstać zawekowane w słoiku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w zimnej piwnicy nic się nie dzieje. Choć szybko znika 😉, bo bardzo nam smakuje.

      Usuń
  5. Robię każdego roku, używam zamiast ketchupu. Do makaronu idealne, a także jak robię paprykarz z makreli i ryżu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, super na kanapki, jak i do wielu dań. Pozdrawiam serdecznie 🙂.

      Usuń
  6. Zrobiłam, wyszło super. Dzięki za przepis. Napewno jeszcze zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smaczne. Robiłam juz dwa razy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń