Placek z cukinii (wytrawny)


Pieczony placek z cukinii w wersji mięsnej. Latem, gdy sezon na cukinię w pełni, taki placek, piekę obowiązkowo.

Pyszny placek, bardzo nam skmakuje, super na obiad czy kolację, fajna alternatywa dla placuszków z cukinii, które też uwielbiamy. Polany śmietaną lub (jak kto woli) ketchupem, pychotka. Jeśli dotrwa do następnego dnia😉, można odgrzać go na patelni, smakuje równie wyśmienicie😉.



Składniki (na jedną keksówkę o wymiarach 12cmx28cm):
  • 1 kg cukinii (u mnie młodej)
  • 1 duża marchew
  • 20 dag kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • ok. 5 łyżek kaszy manny
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka w proszku, odrobina carry i ziół prowansalskich




Przygotowanie:
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy aż puści sok, następnie porządnie odciskamy z nadmiaru płynu. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy razem na patelni.
 



Odsciśniętą cukinię mieszamy z marchewką, dodajemy ostudzoną cebulę z kiełbasą, jajka, kaszę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą (u mnie ok. pół łyżeczki), pieprzem, papryką (ok. 1 łyżeczki), odrobiną carry, można dodać odrobinę ziół prowansalskich. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do keksówki (wysmarowanej masłem, dno wykładam papierem do pieczenia). Mase dociskamy w foremce. Pamietajmy, aby masa była w miarę sucha, jeśli jest sporo soku, placek nie będzie zwiężły i nie uda się go ładnie przypiec.




Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Mój placek piekł się ok. 1 h.





Jeszcze ciepły placek, kroję na porcje, można polać ketchupem czy kwaśną śmietaną, tak jak lubimy😉😋.



Życzymy smacznego!