Pieczony placek z cukinii w wersji mięsnej. Latem, gdy sezon na cukinię w pełni, taki placek, piekę obowiązkowo.
Pyszny placek, bardzo nam skmakuje, super na obiad czy kolację, fajna alternatywa dla placuszków z cukinii, które też uwielbiamy. Polany śmietaną lub (jak kto woli) ketchupem, pychotka. Jeśli dotrwa do następnego dnia😉, można odgrzać go na patelni, smakuje równie wyśmienicie😉.
Składniki (na jedną keksówkę o wymiarach 12cmx28cm):
- 1 kg cukinii (u mnie młodej)
- 1 duża marchew
- 20 dag kiełbasy
- 1 cebula
- 2 jajka
- ok. 5 łyżek kaszy manny
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka w proszku, odrobina carry i ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy aż puści sok, następnie porządnie odciskamy z nadmiaru płynu. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy razem na patelni.
Odsciśniętą cukinię mieszamy z marchewką, dodajemy ostudzoną cebulę z kiełbasą, jajka, kaszę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą (u mnie ok. pół łyżeczki), pieprzem, papryką (ok. 1 łyżeczki), odrobiną carry, można dodać odrobinę ziół prowansalskich. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do keksówki (wysmarowanej masłem, dno wykładam papierem do pieczenia). Mase dociskamy w foremce. Pamietajmy, aby masa była w miarę sucha, jeśli jest sporo soku, placek nie będzie zwiężły i nie uda się go ładnie przypiec.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Mój placek piekł się ok. 1 h.
Jeszcze ciepły placek, kroję na porcje, można polać ketchupem czy kwaśną śmietaną, tak jak lubimy😉😋.
Życzymy smacznego!