Wykonanie tej potrawy nie zajmuje zbyt wiele czasu więc jest to świetny przepis dla wszystkich zabieganych i zapracowanych. Prosty, ale uwierzcie mi naprawdę bardzo smaczny. Warto spróbować, moim bliskim bardzo smakuje.
Składniki:
- 1 duża pojedyncza pierś kurczaka (bądź dwie małe)
- 1 cukinia (u mnie ok. 350 g)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżki masła
- ok. 150 ml śmietanki 30%
- dowolny makaron - u mnie ok. 150 g makaronu kokardki
- opcjonalnie: bazylia/natka pietruszki
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (u mnie al dente).
Mięso kroimy w małą kostkę i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą curry. Mięso mieszamy z oliwą (1 łyżeczką oliwy) i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Cebulę drobno kroimy, a cukinię kroimy w małą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy i masło. Wsypujemy cebulę. Cebulę należy zeszklić, pod koniec smażenia dorzucamy też 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy pokrojoną w małą kostkę cukinię. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy aż cukinia zmięknie, stale mieszając. Potem dorzucamy pokrojone i doprawione mięso, mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut. Gdy kurczak będzie już gotowy dolewamy śmietankę, całość mieszamy i zagotowujemy (możemy też doprawić w razie konieczności). Dodajemy ugotowany, ciepły makaron, mieszamy. Poszczególne etapy na zdj. poniżej.
Gotowe danie posypuję posiekaną pietruszką lub bazylią jeśli mam pod ręką.
Życzymy smacznego!