Taki obiad w sezonie na fasolkę przygotowuję bardzo często. Szybko i przepysznie.
Danie jest łatwe do przygotowania, a przy tym przepyszne. Na upały idealne, bo szybkie i zadowla też mięsożerców😉. U nas sprawdza się jako samodzielne danie, ale można podawać je też z mizerią i ziemniaczkami. Naprawdę pychotka.
Składniki:
Przygotowanie:
Fasolkę oczyszczamy, przycinamy końcówki (jeśli fasolka jest bardzo długa można ją pokroić na mniejsze kawałki) i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na dobrze rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Do zeszkolnej cebuli dodajemy czosnek, a następnie mięso. Przyprawiamy: solą, pieprzem, ziołami, papryką. Smażymy na średniu ogniu, często mieszając. Gdy woda odparuje dokładamy pomidory, dokładnie mieszamy i chwilę dusimy po przykryciem. Na koniec dospujemy sporą garść drobno posiekanej natki pietruszki, a po chwili ugotowaną fasolkę. Dokładnie mieszamy.
Gotowe.
Danie jest łatwe do przygotowania, a przy tym przepyszne. Na upały idealne, bo szybkie i zadowla też mięsożerców😉. U nas sprawdza się jako samodzielne danie, ale można podawać je też z mizerią i ziemniaczkami. Naprawdę pychotka.
Składniki:
- 800 g fasolki szparagowej (można dać więcej, u mnie żółta, może być mix - zielona i żółta)
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g pomidorów krojonych bez skórki - może być przecier pomidorowy
- ser żółty starty
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona (mozna dać chili), zioła prowansalskie lub inne ulubione przyprawy
- natka pietruszki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Fasolkę oczyszczamy, przycinamy końcówki (jeśli fasolka jest bardzo długa można ją pokroić na mniejsze kawałki) i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na dobrze rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Do zeszkolnej cebuli dodajemy czosnek, a następnie mięso. Przyprawiamy: solą, pieprzem, ziołami, papryką. Smażymy na średniu ogniu, często mieszając. Gdy woda odparuje dokładamy pomidory, dokładnie mieszamy i chwilę dusimy po przykryciem. Na koniec dospujemy sporą garść drobno posiekanej natki pietruszki, a po chwili ugotowaną fasolkę. Dokładnie mieszamy.
Gotowe.
Uwielbiam fasolkę, więc coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na upały, gdy nie chce się stać długo w kuchni i pichcić
P.S.
Usuńno i wygląda super!
Proszę spróbować 😋. My bardzo lubimy taki obiad. 😊.
UsuńFasolka z mięskiem mielonym i przyprawami jest przepyszna robię to danie raz w tyg,, bo bardzo wszystkim smakuje
Usuń😊😋😊
UsuńBardzo dobre , szybko e danie, polecam
OdpowiedzUsuńpotrawa super.zrobie dzis.tylko te zdjęcia grzybicy obok smakowitości
OdpowiedzUsuńA mrożona się sprawdzi?
OdpowiedzUsuńTak, ale lepsza świeża 😉.
UsuńPycha, w sezonie letnim robię dość często, polecam serdecznie.
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam bardzo serdecznie :).
UsuńPolecam zamiast ziemniaczków i mizerii zrobić to z makaronem tagiatelle, przepyszne 😋
OdpowiedzUsuń