Szybka sałatka na zimę


Świetna salatka, szybko sie ją robi i jest przepyszna.

Fantastyczna sałatka z cukinią, która zimą jest pysznym dodatkiem do obiadu. U nas doskonale sprawdza się do mięs, wędlin i makaronów. Polecam. Przepis już jakiś czas temu dostałam od teściowej, wypróbowałam i teraz korzystam z niego co roku, gdy cukinia w ogrodzie jest młoda i najpyszniejsza😉.



Składniki:
  • 3 kg obranej cukinii
  • 3-4 cebule
  • 3-4 kolorowe papryki
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • sól
zalewa:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 3-4 szklanki wody
  • 1 mały słoik przecieru pomidorowego (ok. 1 szklanki)
  • 30 g soli
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren gorczycy
  • kilka listków laurowych
Z przepisu wyszło mi 7 słoików po 580 ml i 1 słoik po 720 ml.




Przygotowanie:
Cebulę i cukinie kroimy w plastry, solimy i odstawiamy aż puszczą wodę. Następnie odciskamy z nadmiaru soku. Paprykę kroimy w paski, a pietruszkę drobno siekamy. Wszystkie warzywa - odcisniętą cebulę z cukinią, paprykę i pietruszkę - mieszamy.


Przygotowujemy też zalewę. Wszystkie składniki zalewy należy zagotować i odstawić do przestudzenia.




Gdy zalewa wystygnie zalewamy ją przygotowane warzywa i całość lekko zagotowujemy.
 
 


Następnie przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 min. od zagotowania.




Gotowe.



Życzymy smacznego!