Fantastyczna sałatka z cukinią, która zimą jest pysznym dodatkiem do obiadu. U nas doskonale sprawdza się do mięs, wędlin i makaronów. Polecam. Przepis już jakiś czas temu dostałam od teściowej, wypróbowałam i teraz korzystam z niego co roku, gdy cukinia w ogrodzie jest młoda i najpyszniejsza😉.
Składniki:
- 3 kg obranej cukinii
- 3-4 cebule
- 3-4 kolorowe papryki
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- sól
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu 10%
- 3-4 szklanki wody
- 1 mały słoik przecieru pomidorowego (ok. 1 szklanki)
- 30 g soli
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren gorczycy
- kilka listków laurowych
Przygotowanie:
Cebulę i cukinie kroimy w plastry, solimy i odstawiamy aż puszczą wodę. Następnie odciskamy z nadmiaru soku. Paprykę kroimy w paski, a pietruszkę drobno siekamy. Wszystkie warzywa - odcisniętą cebulę z cukinią, paprykę i pietruszkę - mieszamy.
Gdy zalewa wystygnie zalewamy ją przygotowane warzywa i całość lekko zagotowujemy.
Gotowe.