Idealna na zimę jako dodatek do drugich dań obiadowych, wędlin czy jako przekąska.
Tę sałatkę pierwszy raz skosztowałam u teściowej. Tak nam posmakowała, że od razu poprosiłam o przepis i teraz robię ją co roku. Sałatka jest bardzo smaczna, zdrowa, kolorowa. Wielowarzywna. Trochę inna, niż zazwyczaj😉.
Składniki (na ok. 6 słoików po 600 ml):
Przygotowanie:
Marchewkę obieramy, a paprykę oczyszczamy. Cukinię i ogórki pozostawiamy ze skórką. Warzywa - cukinię, ogórki, paprykę, cebulę, marchewkę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Warzywa mieszamy i zalewamy zalewą (ocet winny wymieszany z oliwą, przecierem, solą i cukrem). Tak przygotwaną sałatkę pozostawiamy na całą noc (w chłodnym miejscu).
Po odstaniu całą noc warzywa puszczą soki. Na tym etapie sałatkę warto spróbować i doprawić w razie konieczności.
Sałatkę wraz z zalewą przekładamy do wyparzonych słoików. Dobrze zakręcone słoiki pasteryzujemy ok. 35-40 min od zagotowania.
Tę sałatkę pierwszy raz skosztowałam u teściowej. Tak nam posmakowała, że od razu poprosiłam o przepis i teraz robię ją co roku. Sałatka jest bardzo smaczna, zdrowa, kolorowa. Wielowarzywna. Trochę inna, niż zazwyczaj😉.
Składniki (na ok. 6 słoików po 600 ml):
- 1 kg cukinii młodej
- 0,5 kg świeżych ogórków
- 25 dag papryki czerownej (może być mix kolorowej)
- 25 dag cebuli
- 30 dag marchewki
- 2-3 ząbki czosnkku
- 1-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki cukru
- 6 łyżek gęstego przecieru pomidorowego
- 1/4 szklanki oliwy
- 1/2 szklanki octu winnego 6%
Przygotowanie:
Marchewkę obieramy, a paprykę oczyszczamy. Cukinię i ogórki pozostawiamy ze skórką. Warzywa - cukinię, ogórki, paprykę, cebulę, marchewkę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Warzywa mieszamy i zalewamy zalewą (ocet winny wymieszany z oliwą, przecierem, solą i cukrem). Tak przygotwaną sałatkę pozostawiamy na całą noc (w chłodnym miejscu).
Po odstaniu całą noc warzywa puszczą soki. Na tym etapie sałatkę warto spróbować i doprawić w razie konieczności.
Sałatkę wraz z zalewą przekładamy do wyparzonych słoików. Dobrze zakręcone słoiki pasteryzujemy ok. 35-40 min od zagotowania.
35-40 minut pasteryzowania to papka wyjdzie.
OdpowiedzUsuń10 min wystarczy
OdpowiedzUsuń