Sałatka warzywna na zimę


Idealna na zimę jako dodatek do drugich dań obiadowych, wędlin czy jako przekąska.

Tę sałatkę pierwszy raz skosztowałam u teściowej. Tak nam posmakowała, że od razu poprosiłam o przepis i teraz robię ją co roku. Sałatka jest bardzo smaczna, zdrowa, kolorowa. Wielowarzywna. Trochę inna, niż zazwyczaj😉.



Składniki (na ok. 6 słoików po 600 ml):
  • 1 kg cukinii młodej
  • 0,5 kg świeżych ogórków
  • 25 dag papryki czerownej (może być mix kolorowej)
  • 25 dag cebuli
  • 30 dag marchewki
  • 2-3 ząbki czosnkku
  • 1-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
zalewa:
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 6 łyżek gęstego przecieru pomidorowego
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/2 szklanki octu winnego 6%




Przygotowanie:
Marchewkę obieramy, a paprykę oczyszczamy. Cukinię i ogórki pozostawiamy ze skórką. Warzywa - cukinię, ogórki, paprykę, cebulę, marchewkę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Warzywa mieszamy i zalewamy zalewą (ocet winny wymieszany z oliwą, przecierem, solą i cukrem). Tak przygotwaną sałatkę pozostawiamy na całą noc (w chłodnym miejscu).




Po odstaniu całą noc warzywa puszczą soki. Na tym etapie sałatkę warto spróbować i doprawić w razie konieczności.


Sałatkę wraz z zalewą przekładamy do wyparzonych słoików. Dobrze zakręcone słoiki pasteryzujemy ok. 35-40 min od zagotowania.




Gotowe.



Życzymy smacznego!



2 komentarze: