To ciasto zawsze zachwyca moich gości. Przepyszne i bardzo efektowne, a nie wymaga wiele pracy.
Jedno z naszych ulubionych letnich (i nie tylko) ciast. Niezwykle delikatne i lekkie. Bardzo proste do przygotowania. Można je wykonać również w wersji bez pieczenia. Dno tortownicy wystarczy wyłożyć herbatnikami lub gotowymi biszkopcikami. Serdecznie polecam to ciasto.
Jedno z naszych ulubionych letnich (i nie tylko) ciast. Niezwykle delikatne i lekkie. Bardzo proste do przygotowania. Można je wykonać również w wersji bez pieczenia. Dno tortownicy wystarczy wyłożyć herbatnikami lub gotowymi biszkopcikami. Serdecznie polecam to ciasto.
Składniki:
biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jogurty typu greckiego (każdy po 400 g)
- 2 galaretki owocowe - u mnie pomarańczowe
- brzoskwinie z puszki
- 1 szklanka soku z brzoskwiń (szklanka o poj. 250 ml)
- 3-4 łyżki dżemu
- owoce do dekoracji - u mnie borówki, truskawki, brzoskwinie
Przygotowanie:
Biszkopt: Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie, nadal miksując stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana bedzie już lśniąca dodajemy żółtka i krótko miksujemy. Na koniec dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - mąkę należy wmieszać łyżką. Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy do suchego patyczka. Mój biszkopt piekł się ok. 25 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masa: Galaretki rozpuszczamy w szklance gorącego soku z brzoskwiń i odstawiamy do schłodzenia.
Jogurt ubijamy, dodajemy zblendowane brzoskwinie (dwie odkładamy do dekoracji ciasta) - miskujemy razem. Następnie dolewamy ostudzone galaretki (ale nie tężejące) - miskujemy krótko do połączenia. Masę odkładamy na ok. 30-40 min do lodówki, aby trochę stężała.
Złożenie ciasta: Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i układamy biszkopt. Biszkopt smarujemy deliktanie dżemem. Na to wykładamy teżęjącą masę jogurtową. Dekorujemy owocami wg własnego uznania. Ciasto wstawiamy do lodówki (ja wstawiam na całą noc).
Gotowe.
Ciasto po rozkrojeniu:
Życzymy smacznego!