Pyszna sałatka do słoików na zimę, świetna jako dodatek do obiadu. Smaki lata zamknięte w słoiku.
Prosty przepis na pyszną wielowarzywną sałatkę zimową. Ładnie wygląda i jest bardzo smaczna. Robię ją co roku, kiedy warzywa są najpyszniejsze, najzdrowsze i tanie 😉. Dla mnie warto, bo potem jak znalazł mamy takie słoiczki z pyszną sałatką do dań obiadowych.
Składniki (na ok. 6 słoików po 600 ml):
Przygotowanie:
Cukinie, ogórki (ogórki obrane ze skórki), cebulę oraz czosnek szatkujemy (wykorzystuję do tego malakser lub nakładkę do maszynki do mięsa). Paprykę oczyszczamy i kroimy w krążki lub w słupki. Obraną marchewkę kroimy w cienkie plastry. Wszystkie składniki mieszamy i zalewamy zalewą (ocet winny wymieszany z cukrem i solą) - ponownie dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy natkę pietruszki, mieszamy i odstawiamy na ok. 2 h.
Po tym czasie sałatkę przekładamy wraz z zalewą do wyparzonych słoików, na wierzch każdego słoika dodajemy 1 łyżkę oliwy.
Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy od zagotowania ok. 20 min.
Nasza sałatka.
Prosty przepis na pyszną wielowarzywną sałatkę zimową. Ładnie wygląda i jest bardzo smaczna. Robię ją co roku, kiedy warzywa są najpyszniejsze, najzdrowsze i tanie 😉. Dla mnie warto, bo potem jak znalazł mamy takie słoiczki z pyszną sałatką do dań obiadowych.
Składniki (na ok. 6 słoików po 600 ml):
- 1 kg młodej cukinii
- 0,5 kg kolorowej papryki
- 0,5 kg zielonych ogórków
- 5 średniej wielkości cebuli
- 1 marchewka
- 1-2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
- 1-2 ząbki czosnku
- oliwa
- 1 szklanka octu winnego 10%
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
Przygotowanie:
Cukinie, ogórki (ogórki obrane ze skórki), cebulę oraz czosnek szatkujemy (wykorzystuję do tego malakser lub nakładkę do maszynki do mięsa). Paprykę oczyszczamy i kroimy w krążki lub w słupki. Obraną marchewkę kroimy w cienkie plastry. Wszystkie składniki mieszamy i zalewamy zalewą (ocet winny wymieszany z cukrem i solą) - ponownie dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy natkę pietruszki, mieszamy i odstawiamy na ok. 2 h.
Po tym czasie sałatkę przekładamy wraz z zalewą do wyparzonych słoików, na wierzch każdego słoika dodajemy 1 łyżkę oliwy.
Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy od zagotowania ok. 20 min.
Nasza sałatka.
Życzymy smacznego!
Mam tylko zwykły ocet spirytusowy, można dać zamiast winnego?
OdpowiedzUsuńTak 🙂
UsuńCzy to zmieni bardzo smak?
OdpowiedzUsuń