Kolorowa sałatka na zimę


Pyszna sałatka do słoików na zimę, świetna jako dodatek do obiadu. Smaki lata zamknięte w słoiku.

Prosty przepis na pyszną wielowarzywną sałatkę zimową. Ładnie wygląda i jest bardzo smaczna. Robię ją co roku, kiedy warzywa są najpyszniejsze, najzdrowsze i tanie 😉. Dla mnie warto, bo potem jak znalazł mamy takie słoiczki z pyszną sałatką do dań obiadowych.



Składniki (na ok. 6 słoików po 600 ml):
  • 1 kg młodej cukinii
  • 0,5 kg kolorowej papryki
  • 0,5 kg zielonych ogórków
  • 5 średniej wielkości cebuli
  • 1 marchewka
  • 1-2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • oliwa
zalewa:
  • 1 szklanka octu winnego 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli




Przygotowanie:
Cukinie, ogórki (ogórki obrane ze skórki), cebulę oraz czosnek szatkujemy (wykorzystuję do tego malakser lub nakładkę do maszynki do mięsa). Paprykę oczyszczamy i kroimy w krążki lub w słupki. Obraną marchewkę kroimy w cienkie plastry. Wszystkie składniki mieszamy i zalewamy zalewą (ocet winny wymieszany z cukrem i solą) - ponownie dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy natkę pietruszki, mieszamy i odstawiamy na ok. 2 h.





Po tym czasie sałatkę przekładamy wraz z zalewą do wyparzonych słoików, na wierzch każdego słoika dodajemy 1 łyżkę oliwy.



Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy od zagotowania ok. 20 min.




Nasza sałatka.



Życzymy smacznego!


3 komentarze: