Ciasto jest rewelacyjne, przepyszne, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. No i nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych, bo wyjdzie każdemu 😉.
Nasze ulubione połączenie. W wersji malinowej z galaretką - moi bliscy uwielbiają, mmm...😋. Ciasto można oczywiście modyfikować z innymi owocami i również smakuje wyśmienicie, ale ta wersja szczególnie przypadła nam do gustu.
Składniki (u mnie w temperaturze pokojowej):
Ciasto kakaowe:
Przygotowanie:
Ciasto kakaowe: W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, cukier, wodę i kakao (rozpuszczamy, ale nie zagotowujemy), odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa wystygnie dodajemy żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia - całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na koniec białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i pianę delikatnie łączymy z ciastem.
Masa serowa: Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy twaróg, mąkę ziemniaczaną i roztopione przestygnięte masło. Miksujemy do połączenia. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli - pianę delikatnie łączymy z masą serową za pomocą łyżki.
Złożenie ciasta: Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy ciasto kakaowe, na nie wylewamy masę serową (można ją delikatnie wcisnąć łyżką w ciemne ciasto wówczas powstaną fale/wzorki). Na masę serową wykładamy ciasno osuszone maliny (patrz zdj. poniżej). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika - pieczemy w temp. 180st. C z opcją góra - dół bez termoobiegu. Nasze ciasto piekło się ok. 50 min (ale to zależy od piekarnika). Upieczone ciasto pozostawiam chwilę w otwartym piekarniku, a następnie wyjmuję i odstawiam do całkowitego wystudzenia.
Nasze ulubione połączenie. W wersji malinowej z galaretką - moi bliscy uwielbiają, mmm...😋. Ciasto można oczywiście modyfikować z innymi owocami i również smakuje wyśmienicie, ale ta wersja szczególnie przypadła nam do gustu.
Składniki (u mnie w temperaturze pokojowej):
Ciasto kakaowe:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 duże jajka - oddzielnie białka i żółtka
- 125 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 500 g mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
- ok. 1 szklanka cukru (można dać mniej)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 65 g rozpuszczonego masła (przestygniętego)
- 2 duże jajka - oddzielnie białka i żółtka
- szczypta soli
- maliny świeże
- 1 galaretka (u mnie malinowa)
Przygotowanie:
Ciasto kakaowe: W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, cukier, wodę i kakao (rozpuszczamy, ale nie zagotowujemy), odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa wystygnie dodajemy żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia - całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na koniec białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i pianę delikatnie łączymy z ciastem.
Masa serowa: Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy twaróg, mąkę ziemniaczaną i roztopione przestygnięte masło. Miksujemy do połączenia. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli - pianę delikatnie łączymy z masą serową za pomocą łyżki.
Złożenie ciasta: Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy ciasto kakaowe, na nie wylewamy masę serową (można ją delikatnie wcisnąć łyżką w ciemne ciasto wówczas powstaną fale/wzorki). Na masę serową wykładamy ciasno osuszone maliny (patrz zdj. poniżej). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika - pieczemy w temp. 180st. C z opcją góra - dół bez termoobiegu. Nasze ciasto piekło się ok. 50 min (ale to zależy od piekarnika). Upieczone ciasto pozostawiam chwilę w otwartym piekarniku, a następnie wyjmuję i odstawiam do całkowitego wystudzenia.
Wygląda smakowicie zrobię na niedzielę do kawki . Dziękuję za prosty przepis
OdpowiedzUsuńProszę 🤗. Pozdrawiam serdecznie😊.
UsuńMam dużą blachę co zrobić
UsuńPodwoić składniki 😉.
UsuńKupić mniejszą
UsuńWłaśnie robię. Wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńRobilam warto pszepyszny
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar blachy?
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie, Wymiary formy: 20cm x 24 cm. Serdecznie pozdrawiam 🙂
UsuńSzklanka mąki o jakiej pojemności?200 czy 250 ml?
OdpowiedzUsuń250 ml
UsuńA ile malin 125 g wystarczy
OdpowiedzUsuńJa daję tyle malin ile zmieści się na blaszce 🙂 - maliny układam ciasno jedna obok drugiej. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńKradnę przepis. Wygląda przepysznie. Malinową chmurkę zastąpię teraz tym ciastem. Lubię nowości.
OdpowiedzUsuń🤗😊😊😊 Serdecznie pozdrawiam.
UsuńJa właśnie dzisiaj zrobiłam ciasto bardzo smaczne dziękuję za super przepis pozdrawiam ♥️
OdpowiedzUsuńSmacznego i pozdrawiam serdecznie 🤗😊♥️.
UsuńCiasto rewelka. Ja zrobiłam z jagodami i galaretką jagodową. Pycha. Dziękuję za przepis i polecam
OdpowiedzUsuń🙂🙂🤗 Pozdrawiam serdecznie .
UsuńCzy ciasto może być bez kakao
OdpowiedzUsuńPewnie tak, ale takie połączenie ciasto kakaowe, ser i owoce jest naprawdę bardzo smaczne. 😋
UsuńZ kakao ładnie wygląda
UsuńCzy można zrobić z gruszkami ?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńCzy można zrobić z mrożonymi malinami?
OdpowiedzUsuńNie robiłam z mrożonymi, proszę próbować. Pozdrawiam serdecznie.🤗
UsuńA inne owoce mogą być
OdpowiedzUsuńTak oczywiście 🙂. Robiłam z borówkami i brzoskwiniami 😉.
UsuńCzy ciasto piekła Pani z brzoskwiniami czy brzoskwinie wyłożyła po upieczeniu ciasta? ☺️
UsuńTak piekłam też z brzoskwiniami (np. z puszki). Postępujemy tak jak w przepisie z malinami, a więc na ser wykładamy brzoskiwnie, a potem do piekarnika 😉.
UsuńCzy brzoskwinie przed wyłożeniem na ciasto, obsypuje Pani maką ziemniaczana? ☺️☺️
UsuńNie, nie obsypuję, ale dobrze odsączam z zalewy (jeśli brzoskwinie są z puszki).
UsuńPiekłam wczoraj , smak super , napewno będzie powtórzone, ale długość pieczenia dłuższa niż w przepisie , moje siedziało bez termoobiegu 1,5h, plus 10min z termoobiegiem
OdpowiedzUsuńWitam, jakie proporcje użyć na blache 25x29? Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńMożna zrobić z 1,5 porcji 😉.
UsuńWitam, jakie proporcje na formę 23x40? ☺️Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńRaczej podwoiłam bym podane proporcje. U mnie proporcje na małą blaszkę (20cm x 24 cm). Pozdrawiam serdecznie.
UsuńTak zrobię ☺️ dziękuję za odpowiedź
UsuńA czy mrożone maliny też można dać
OdpowiedzUsuńNie robiłam z mrożonymi, proszę próbować. Pozdrawiam serdecznie.🤗
UsuńCiasto super🤩 dziękuję za podsunięcie i przepis pychota🥰👌
OdpowiedzUsuńProszę 🙂 i serdecznie pozdrawiam. 🤗
UsuńUpiekłam i ja mogę polecić jest pyszne 😋
OdpowiedzUsuńCiasto jest przepyszne! Już dawno takiego nie jadłam ☺️ dziękuję za przepis ☺️
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo🙂. Smacznego 😋.
UsuńPlanuję je zrobić tym razem w tortownicy o średnicy 23 cm
UsuńJakich proporcji powinnam użyć? I czy można to ciasto upiec bez owoców a po upieczeniu położyć np. brzoskwinie i zalać galaretką? Czy ciasto nie będzie bardziej suche, pieczone bez owoców? ☺️
Jeśli chodzi o proporcje to raczej bym tu nic nie zmieniała. Ciasto można upiec od razu z brzoskwiniami (zamiast malin). Brzoskwinie tylko należy odsączyć z zalewy. Po ostygnięciu zalać galaretką ;).
UsuńCiasto bez owoców jest równie pyszne 👍. Pozdrawiam.
Usuńwłaśnie zawsze piekłam z brzoskwiniami, tym razem chciałabym położyć je dopiero po upieczeniu ciasta aby ładniej wyglądały:)
UsuńA co wpływa na wilgotność ciemnej masy? Za pierwszym razem wyszła fajna wilgotna, za drugim sucha a piekłam tyle samo czasu :)) Pytam, bo przepis jest świetny i pozostanie u mnie na długo :))
Jak dla mnie - wychodzi sucha jeśli ciasto jest zbyt długo w piekarniku, za długi czas pieczenia. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńCzy może być w tortownicy
OdpowiedzUsuńTak 🙂
UsuńJa sprawdzić czy ciasto już jest upieczone?
OdpowiedzUsuńPatyczkiem - jeśli ciemne ciasto (dolne) już się nie przykleja - jest ok. Pozdrawiam.
UsuńCzy można go zrobić z mrożonymi truskawkami
OdpowiedzUsuńNie robiłam z mrożonymi owocami, proszę próbować. Pozdrawiam.
Usuń