Puchatek owocowy


Ciasto jest po prostu ŚWIETNE! Puszyste, wysokie, pyszne, szybko się je robi. Składniki zawsze mam w kuchni, co jest dużym plusem. Robię je z różnymi owocami sezonowymi i zawsze świetnie smakuje.

Polecam to ciasto szczególnie teraz w sezonie owocowym. Zawsze wychodzi, jest bardzo podzielne. Nam to ciasto bardzo smakuje.



Składniki (u mnie w temp. pokojowej):
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 dużych jajek
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • owoce - u mnie truskawki ok. 0,5 kg

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml
Wymiary formy: tortownica - u mnie kwadratowa - 24cm x 24cm




Przygotowanie:
Jajka wbijamy do misy i dosypujemy cukier. Miksujemy razem na najwyższych obrotach przez kilka minut aż masa stanie się bardzo puszysta (jajka z cukrem muszą być dobrze ubite). Wlewamy olej i aromat - miksujemy krótko. Następnie dosypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia - miksujemy krótko, jedynie do połączenia się składników.




Ciasto przekładamy do formy (u mnie dno wyłożone papierem do pieczenia). Truskawki oprószamy delikatnie mąką ziemniaczaną i wykładamy na ciasto delikatnie je wciskając (u mnie truskawki były duże więc pokroiłam je na mniejsze kawałki). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy do suchego patyczka - moje ciasto piekło się ok. 45 min (ale to zależy od piekarnika).

Letnie ciasto można posypać cukrem pudrem.

 




Życzymy smacznego!





2 komentarze:

  1. Czy można mrożone truskawki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekę że świeżymi owocami. Nie próbowałam z mrożonymi.

      Usuń