Coś smacznego i wspaniałego. Obiad idealny na upały. Tanio, szybko i przepysznie.
Nie ma nic lepszego od młodych ziemniaczków. Mmm..., smak dzieciństwa. Takie ziemniaczki my zajadamy jako samodzielne danie lub z ulubioną sałatką. Uwielbiamy😋. Super smakują również w towarzystwie jajka sadzonego czy kiełbaski z rusztu😉.
Składniki:
Przygotowanie:
Młode ziemniaki oczyszczamy i gotujemy w osolonej wodzie. Uwaga nie gotujemy do miękkości (ziemniaki muszą być lekko twarde).
W międzyczasie do miski wlewamy śmietanę. Dodajemy drobno posiekaną zieleninę: duży pęczek koperku, trochę szczypiorku i mały pęczek natki pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem - całość dokładnie mieszamy.
Podgotowane ziemniaki odcedzamy i zalewamy śmietaną z zieleniną. Dusimy pod przykryciem do całkowitej miękkości. Gdy śmietana zredukuje się prawie o połowę, pod koniec duszenia, dodajemy 1 łyżkę masła. Dusimy jeszcze chwilę i doprawiamy w razie konieczności.
Gotowe!
Najczęściej podaję w towarzystwie chrupiącej surówki - u nas dziś sałata, ogórek, rzodkiewka, szczypiorek.
Nie ma nic lepszego od młodych ziemniaczków. Mmm..., smak dzieciństwa. Takie ziemniaczki my zajadamy jako samodzielne danie lub z ulubioną sałatką. Uwielbiamy😋. Super smakują również w towarzystwie jajka sadzonego czy kiełbaski z rusztu😉.
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- ok. 0,5 l śmietanki 30%
- świeży koperek, szczypiorek, natka pietruszki
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Młode ziemniaki oczyszczamy i gotujemy w osolonej wodzie. Uwaga nie gotujemy do miękkości (ziemniaki muszą być lekko twarde).
W międzyczasie do miski wlewamy śmietanę. Dodajemy drobno posiekaną zieleninę: duży pęczek koperku, trochę szczypiorku i mały pęczek natki pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem - całość dokładnie mieszamy.
Podgotowane ziemniaki odcedzamy i zalewamy śmietaną z zieleniną. Dusimy pod przykryciem do całkowitej miękkości. Gdy śmietana zredukuje się prawie o połowę, pod koniec duszenia, dodajemy 1 łyżkę masła. Dusimy jeszcze chwilę i doprawiamy w razie konieczności.
Gotowe!
Najczęściej podaję w towarzystwie chrupiącej surówki - u nas dziś sałata, ogórek, rzodkiewka, szczypiorek.
Smacznego!