Najlepsza domowa ice tea


Najlepsza na upały, świetnie gasi pragnienie, a co najważniejsze jest bez zbędnych, niezdrowych dodatków zawartych w gotowych napojach.

W upały jest chętnie rozchwytywana przez moich domowników😉. Łatwa w przygotowaniu, skutecznie chłodzi i gasi pragnienie. Super alternatywa dla kupnego napoju. I co najważniejsze ze składnikami można kombinować, by stworzyć swoją ulubioną, pyszną wersję.




Składniki (wersja podstawowa):
  • 2 torebki czarnej herbaty (np. earl grey, ale to już zależy od Was, można użyć też liścistej)
  • 300 ml gorącej wody
  • 600 ml zimnej wody (u mnie mineralna z lodówki, może być też przegotowana i ostudzona)
  • miód, cukier trzcinowy (lub po prostu zwykły cukier, można dosładzać domowymi syropami np. malinowym)
  • sok z połowy cytryny (lub ilość wg uznania, może być też limonka, pomarańcza)
  • kilka plasterków cytryny
  • kostki lodu
  • opcjonalnie: listki mięty

Składniki (wersja arbuzowa):
  • 2 torebki czarnej herbaty (np. earl grey)
  • 300 ml gorącej wody
  • 600 ml zimnej wody (u mnie mineralna z lodówki)
  • 5 łyżek arbuza bez pestek i pół szklanki wody
  • kilka kawałków arbuza do dekoracji
  • kostki lodu



Przygotowanie (cytrynowa ice tea):
W kubku (pod przykryciem) zaparzamy mocną herbatę - u mnie 2 torebki czarnej herbaty na ok. 300 ml wody. Jeśli używamy cukru dodajemy go do herbaty i mieszamy. Powstałą mocną esencję przelewamy do szklanego dzbanka i uzupełniamy wodą mineralną, u mnie woda z lodówki, ok. 600 ml (w zależności od intensywności smaku, ilość wody możemy zmniejszyć lub zwiększyć). Następnie dodajemy do smaku sok z cytryny, dosładzamy miodem (można go rozpuścić w małej ilości ciepłej wody), wrzucamy kilka plasterków cytryny, kostki lodu, jeśli chcemy również listki mięty. Gotowe. Aby napój był jeszcze bardziej zimny, schładzamy go jeszcze chwilę w lodówce i tuż przed podaniem dorzucamy kostki lodu.




Przygotowanie (arbuzowa ice tea):
Na poczatku postępujemy tak samo jak w opisie wyżej, zaparzamy mocną herbatę (2 torebki na ok. 300 ml wody), dosładzamy np. cukrem trzcinowym, esencję przelewamy do dzbanka i uzupełniamy zimną wodą mineralną (u mnie ok. 600 ml). Następnie blendujemy 5 łyżek arbuza z połową szklanki wody, by powstał sok. Dolewamy do herbaty i mieszamy. Wrzucamy kostki lodu, do dekoracji można wykorzystać kawałki arbuza.




Gotowe😊😋.