Najłatwiejszy sernik na zimno


Najprostszy przepis na sernik na zimno z kilku podstawowych składników.

Latem robię go często, bo jest szybki i naprawdę bardzo prosty w przygotowaniu. Bardzo go lubimy, bo taki deser jest lekki, nie za słodki i można go zrobić z dowolnymi owocami. Jak dla mnie bardzo prosto, każdy sobie poradzi i bardzo smacznie 😉.



Składniki:
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 2 galaretki cytrynowe (moje galaretki miały każda po 77 g)
  • 2 galaretki truskawkowe (smak najlepiej dostosować do owoców)
  • owoce - u mnie truskawki i borówki
  • okrągłe biszkopty

Wymiary formy: tortownica - u mnie kwadratowa - 24cm x 24cm



Przygotowanie:
Na dnie tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia) układamy biszkopciki, układamy ciasno jeden przy drugim (niektóre ciasteczka podocinałam). Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w jednej szklance (250ml) gorącej wody. Galaretkę studzimy - gdy jest już zimna, ale nie tężejąca, mieszamy ją z serem przy pomocy miksera na najniższych obrotach. Masę serową wylewamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki do stężenia.





W międzyczasie dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (w ok. 1 litrze wody). Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Truskawki myjemy i szypułkujemy. Truskawki kroimy na połówki i razem z borówkami wykładamy na masę serową ( u mnie masa już trochę stężała). Na truskawki wylewamy tężejącą galaretkę i ciasto ponownie wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny (najlepiej wstawić na całą noc).




Sernik po rozkrojeniu.




Życzymy smacznego!



8 komentarzy:

  1. czy do sera nie dodaje sie cukru nie rozumiem tylko garaledka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier jest już w galaretce, więc ja już nie dodaje. Ale zawsze można dodać dodatkowo cukier, jeśli lubimy bardziej słodko 😉. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Jaki ser z wiaderka bajlepszy?

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe. Wykładamy biszkopciki a wylewamy na herbatniki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomyłka, już poprawiłam 😉. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. Czy można z mrożonymi owocami ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie :). Najlepiej owoce mrożone dodać od razu do jeszcze ciepłej galaretki, wówczas galaretka szybko zacznie tężeć i będzie można wylać ją na masę serową.

      Usuń