Uwielbiamy takie sałatki ze świeżymi, chrupiącymi warzywami.
Przepis dostałam od bratowej, u której jadłam sałatkę na imieninach. Jest smaczna, kolorowa i bardzo pożywna. Świetna jako przekąska imprezowa, ale także na co dzień - mężowi często pakuję taką sałatkę w pudełeczko do pracy. Polecam spróbować.
Składniki:
Przygotowanie:
Pierożki gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy z wody i studzimy. Szynkę, paprykę, ogórka i rzodkiewki kroimy w małe kosteczki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Koperek drobno siekamy. Rukolę myjemy.
Wszystkie składniki na sałatkę przekładamy do dużej salaterki i mieszamy.
Przepis dostałam od bratowej, u której jadłam sałatkę na imieninach. Jest smaczna, kolorowa i bardzo pożywna. Świetna jako przekąska imprezowa, ale także na co dzień - mężowi często pakuję taką sałatkę w pudełeczko do pracy. Polecam spróbować.
Składniki:
- 1 opakowanie tortellini (250 g) - z ulubionym nadzieniem, u mnie z mięsem
- pół papryki czerwonej (można dać więcej)
- 1 duży ogórek świeży
- kilka rzodkiewek
- 150 gram szynki (może być konserwowa, ale niekoniecznie)
- mała puszka kukurydzy (ok. 160 g, można dać mniej)
- rukola lub mix np. rukola + roszponka
- pęczek koperku
- podprażony słonecznik, mogą być orzeszki ziemne
- majonez + jogurt (ilość wg uznania)
- 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pierożki gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy z wody i studzimy. Szynkę, paprykę, ogórka i rzodkiewki kroimy w małe kosteczki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Koperek drobno siekamy. Rukolę myjemy.
Wszystkie składniki na sałatkę przekładamy do dużej salaterki i mieszamy.