Te kotlety nigdy nam się nie nudzą i za każdym razem smakują każdemu.
Takie mielone to jedno z naszych ulubionych dań na szybko. Delikatne i soczyste - świetna alternatywa dla zwykłych mielonych. Super również jako dodatek do kanapek - kanapka z takim kotlecikiem - pychota 😋.
Składniki:
- ok. 800 g mielonego mięsa
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 czerstwe kajzerki
- 2 jajka
- 2 łyżeczki musztardy
- papryka słodka mielona
- pieprz i sól
- dodatkowo: bułka tarta, olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Pieczarki oczyszczamy, drobno siekamy i smażymy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Bułki moczymy w mleku. Gdy zmiękną lekko odciskamy.
Odsączone bułki dokładnie mieszamy z mięsem, dodajemy ostudzoną cebulę, pieczarki oraz jajka. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, dodajemy musztardę. Wyrabiamy jednolitą masę.
Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Kotleciki smażymy na rumiano na rozgrzanym tłuszczu.
Życzymy smacznego! Dla nas najlepsze z ziemniakami i mizerią 😉.