Mielony w nowej odsłonie


Mielone inne niż zawsze. U nas mają wielu smakoszy, dlatego często je robię bo to pyszna alternatywa dla tych tradycyjnych kotletów.

Na taki obiad każdy się skusi. Banalny przepis, ale musiałam się nim podzielić, bo kotleciki wychodzą naprawdę przepyszne. Palce lizać.😋



Składniki:
  • 40 dag mięsa mielonego z indyka
  • 2 cukinie
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 cebulka dymka
  • 1 czerstwa kajzerka (namoczona w mleku i odciśnięta)
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • masło do podsmażenia cebulki i tłuszcz do smażenia kotlecików




Przygotowanie:
Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na chwilę aż puści wodę. Cukinię odciskamy z nadmiaru płynu. Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Szczypiorek drobno kroimy.

Do mięsa dodajemy odciśniętą cukinię, szczypiorek, podsmażoną cebulkę i odciśniętą kajzerkę. Wbijamy 1 jajko. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Całość wyrabiamy dłonią. Z powstałej masy formujemy kotleciki (najlepiej dłonią zwilżoną w wodzie, jeśli masa jest zbyt rzadka można dosypać trochę bułki tartej). 





Kotleciki panierujemy w bułce i smażymy z obu stron do dobrze rozgrzanym tłuszczu.




Gotowe! Dla nas najlepsze z ziemniaczkami i surówką.



Życzymy smacznego!