Wyśmienity chlebek, który na stałe zagościł w mojej kuchni.
Chleb na samych ziarnach, bez mąki, jajek i żadnych środków spulchniający, jak soda czy proszek do pieczenia. Jest przepyszny i syci na znacznie dłużej, niż chleb z mąki pszennej. My uwielbiamy jego chrupiące brzegi. Można dodać do niego ulubione ziarna, orzechy, suszone owoce i za każdym razem zrobić inny chleb. Polecam - naprawdę warto!
Składniki (odmierzane szklanką o pojemności 250 ml):
Użyłam keksówki o wymiarach: 12 x 25 cm
Przygotowanie:
Połowę siemienia lnianego należy zmielić na pył.
Do jednej miski wsypujemy płatki owsiane, siemię lniane (całe i mielone), słonecznik, orzechy, pestki dyni, sezam, żurawinę, dodajemy sól i mieszamy. Do drugiej miseczki wlewamy ciepłą wodę, dodajemy miód, olej i mieszamy. Następnie mokre składniki wlewamy do składników suchych - całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do napęcznienia na ok. 2-3 godziny.
Po tym czasie mieszankę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Bardzo dobrze dociskamy i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (u mnie grzanie góra-dół bez termoobiegu).
Mój chleb piekł się przez 1 godzinę. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Chleb kroić ostrym nożem, dopiero wtedy kiedy całkowicie wystygnie.
Chlebek zawinięty w pergamin przechowuję w lodówce.
Chleb na samych ziarnach, bez mąki, jajek i żadnych środków spulchniający, jak soda czy proszek do pieczenia. Jest przepyszny i syci na znacznie dłużej, niż chleb z mąki pszennej. My uwielbiamy jego chrupiące brzegi. Można dodać do niego ulubione ziarna, orzechy, suszone owoce i za każdym razem zrobić inny chleb. Polecam - naprawdę warto!
Składniki (odmierzane szklanką o pojemności 250 ml):
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka siemienia lnianego
- 1 szklanka łuskanych ziaren słonecznika
- 0,5 szklanki orzechów (u mnie orzechy nerkowca i migdały)
- 0,5 szklanki pestek dyni
- 1/3 szklanki sezamu
- garść żurawiny
- 1 i ¾ szklanki ciepłej wody
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka prawdziwego miodu
- 1 łyżeczka soli
Użyłam keksówki o wymiarach: 12 x 25 cm
Przygotowanie:
Połowę siemienia lnianego należy zmielić na pył.
Do jednej miski wsypujemy płatki owsiane, siemię lniane (całe i mielone), słonecznik, orzechy, pestki dyni, sezam, żurawinę, dodajemy sól i mieszamy. Do drugiej miseczki wlewamy ciepłą wodę, dodajemy miód, olej i mieszamy. Następnie mokre składniki wlewamy do składników suchych - całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do napęcznienia na ok. 2-3 godziny.
Po tym czasie mieszankę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Bardzo dobrze dociskamy i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (u mnie grzanie góra-dół bez termoobiegu).
Mój chleb piekł się przez 1 godzinę. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Chleb kroić ostrym nożem, dopiero wtedy kiedy całkowicie wystygnie.
Chlebek zawinięty w pergamin przechowuję w lodówce.
Życzymy smacznego!
Super,tylko młynka nie posiadam😉robié podobny ale z łyżeczkà sody.
OdpowiedzUsuń