Niezwykle szybka i z kilku prostych składników. Dla nas pychotka.
Ta surówka na stałe gości w mojej kuchni. Szybko się ją robi i wszystkim nam smakuje. Bo jak dla mnie surówka do obiadu czy grilla musi być 😉.
Składniki:
- mała kapusta pekińska
- biała cześć pora
- 1 ogórek
- koperek
- 3 kopiaste łyżeczki jogurtu lub śmietany
- 1,5 łyżeczki ostrej musztardy
- 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- pieprz i sól
Przygotowanie:
Liście kapusty przecinamy wzdłuż, a następnie kroimy w paski. Białą część pora przekrawamy wzdłuż na 4 części i cienko kroimy na paseczki (przed dodaniem do sałatki pora można sparzyć wrzątkiem). Ogórka obieramy ze skórki, przecinamy wzdłuż na 4 części i kroimy na cienkie ćwierć plasterki. Koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy.
Przygotowujemy sos: wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego sosu. Sos dodajemy do sałatki. Całość dokładnie mieszamy.
Surówkę można urozmaicić dodając kukurydzę, czerwoną paprykę czy pomidorki koktajlowe.
Gotowe!
Życzymy smacznego!