Pyszne i szybkie w wykonaniu. Rolady jakie kiedyś robiła moja babcia, mama, a teraz robię ja.
Taki obiad, zaspokoi podniebienia zarówno tych starszych, jak i młodszych!😉 Powiem wam szczerze, że musiałam szybko robić zdjęcia, bo te roladki rozchodzą się u nas na obiad jak świeże bułeczki😁.
Składniki:
Przygotowanie:
Mięso rozbijamy na cienkie plastry. Każdy doprawiamy z obu stron solą i pieprzem, z jednej strony smarujemy musztardą. Kiełbasę (ja obrałam ze skórki), ogórki i jedną cebulę drobno kroimy - razem mieszamy, a następnie rozkładamy na plastrach mięsa. Każdy plaster zwijamy w roladę i związujemy nitką (można spiąć wykałaczkami).
W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy masło, rolady smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na rumiano. Następnie dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, obrane ząbki czosnku i drugą cebulę pokrojoną na ćwiartki. Całość zalewamy zimną wodą, tak by przykryła mięso i przykrywamy pokrywką. Dusimy do miękkości (u mnie ok. 40 min).
Gdy mięso jest już miękkie, wyjmujemy roladki z rondla, z sosu wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie, sos blendujemy. Do rondla ponownie przekładamy rolady - gotowe.
Można posypać natką pietruszki.
Taki obiad, zaspokoi podniebienia zarówno tych starszych, jak i młodszych!😉 Powiem wam szczerze, że musiałam szybko robić zdjęcia, bo te roladki rozchodzą się u nas na obiad jak świeże bułeczki😁.
Składniki:
- 10 plastrów schabu
- ok 150 g kiełbasy
- 2 ogórki kiszone
- 2 cebule
- musztarda
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego
- olej i odrobina masła do smażenia
Przygotowanie:
Mięso rozbijamy na cienkie plastry. Każdy doprawiamy z obu stron solą i pieprzem, z jednej strony smarujemy musztardą. Kiełbasę (ja obrałam ze skórki), ogórki i jedną cebulę drobno kroimy - razem mieszamy, a następnie rozkładamy na plastrach mięsa. Każdy plaster zwijamy w roladę i związujemy nitką (można spiąć wykałaczkami).
W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy masło, rolady smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na rumiano. Następnie dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, obrane ząbki czosnku i drugą cebulę pokrojoną na ćwiartki. Całość zalewamy zimną wodą, tak by przykryła mięso i przykrywamy pokrywką. Dusimy do miękkości (u mnie ok. 40 min).
Gdy mięso jest już miękkie, wyjmujemy roladki z rondla, z sosu wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie, sos blendujemy. Do rondla ponownie przekładamy rolady - gotowe.
Można posypać natką pietruszki.
Życzymy smacznego!