To ciasto piekę zawsze na przeróżne uroczystości i święta, bo rodzinie i znajomym bardzo przypadło do gustu. I powiem szczerze, że u nas bez kawałka dokładki czy kawałka na wynos się nie obejdzie.
Przepis krok po kroku na dużą blachę. Ciasto naprawdę szybko się robi i wychodzi pychotka.
Składniki:
Ciasto cytrynowe (składniki w temp. pokojowej):
- 250g masła
- 6 jajek
- 200g cukru
- 3 cytryny (małe)
- 300g mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 500g twarogu z wiaderka
- 2 jajka
- 18g budyniu waniliowego
- 80g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta
Wymiary formy: 38 cm x 23 cm
Przygotowanie:
Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w półplasterki. Przed wyłożeniem brzoskwiń na ciasto mieszam je z ok. 1 łyżką mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie warstwy serowej: Przekładamy do miski wszystkie składniki i miksujemy krótko do połączenia.
Przygotowanie ciasta cytrynowego: Wyciskamy sok z cytryn. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie sukcesywnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy na najwyższych obrotach. Powoli wlewamy sok z cytryn (ciasto może się zwarzyć - nic nie szkodzi). Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - łyżką należy delikatnie wmieszać mąkę. Poszczególne etapy na zdj. poniżej.
Złożenie ciasta - przygotowanie do pieczenia.
Więcej niż połowę ciasta wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy brzoskwinie wymieszane z mąką ziemniaczaną. Na brzoskwinie wykładamy przygotowany ser, a na ser wykładamy resztę ciasta - za pomocą łyżki robimy kleksy - ciasto zleje się podczas pieczenia. Poszczególne etapy na zdj. poniżej.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (opcja góra-dół bez termoobiegu). Pieczemy do suchego patyczka - nasze ciasto piekło się ok. 45 min. Ciasto pozostawiamy w foremce do wystygnięcia.
Gdy ciasto wystygnie można pokroić je na kawałki i posypać cukrem pudrem.
Życzymy smacznego!
Ciasto naprawdę piękne wyszło. Sama mam ochotę go upiec, ale jeszcze muszę poczekać, bo dopiero dzisiaj zamówiłam nowy piekarnik. Zdecydowałam się na taki z kuchnią ceramiczną mam nadzieję że się sprawdzi
OdpowiedzUsuńMam pytanko do sera nie daje się masła bo nie podane jest
OdpowiedzUsuńNie trzeba, tylko składniki z przepisu 🙂
UsuńUpiekłam pycha dziękuję
UsuńCzy można dodać jabłka zamiast sera?
OdpowiedzUsuńZamiast brzoskwiń można dodać podsmażone jabłka (ok. 1kg), do jabłek można dodać rodzynki i cynamon jeśli lubimy. Też super smakuje 😉🙂. Z sera bym nie rezygnowała, to już będzie całkiem inne ciasto 😉.
UsuńCiasto bardzo dobre ale piekłam je w tortownicy 1,5 h
OdpowiedzUsuńI jeszcze spod mógłby być bardziej podpieczony
Moze lepiej włączyć termoobieg?
Każdy piekarnik piecze trochę inaczej 😉. Proszę próbować 🙂, u mnie jest ok z opcją bez termoobiegu.
UsuńWitam, czy 500g twarogu wystarcza na tak dużą blachę
OdpowiedzUsuńTak 🙂
UsuńJa mam wątpliwości co do proporcji. Nie za mało mąki jak na taką ilość jajek i masła? Zrobiłam i wyszedł dramat...niskie, ciasta na spodzie w ogóle nie widać ..całość strasznie mokra chociaż niby wydawało się że patyczek był suchy...smakowo połączenie fajne ale konsystencja ciasta kiepska. Nie wiem co zrobiłam "nie tak".
OdpowiedzUsuńProporcje na ciasto są ok. Jeśli ciasto cytrynowe nie urosło - Czy składniki na ciasto były w temp. pokojowej? Czy masło z cukrem było dobrze zmiksowane? Czy brzoskwinie były dobrze odsączone z syropu i wymieszane z mąką? Może zbyt dużo soku z cytryny? Pozdrawiam serdecznie.
Usuńupieczone! bardzo smaczne! miałam strach przed sokiem z cytryny,ale niepotrzebnie (ser niemielony nawet,kostka z Dino),przepis gorąco polecam!
OdpowiedzUsuńMam pytanie ile ma być budynku 18g czyli połowa opakowania?
UsuńTak 18 g 🙂. Zależy jakie jest opakowanie budyniu - ile gram...
UsuńCiasto wyszło suche
OdpowiedzUsuńPoproszę o przepis na Messengera
OdpowiedzUsuńCzy można dodać syrop z brzoskwiń nie toleruję cytryny?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam. Pozdrawiam.
UsuńA czy można podwoić porcje sera?
OdpowiedzUsuńNie wiem czy dolna warstwa ciasta to "udźwignie", ale proszę próbować. Ja nie robiłam nigdy z podwójną porcją sera. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńA co można zamiast soku z cytryny i jaka ilość
OdpowiedzUsuńZawsze robię z sokiem z cytryny, może proszę spróbować zmniejszyć ilość bądź pominąć ten składnik. Pozdrawiam 😊
UsuńJa to ciasto piekę od 35 lat tylko bez cytryn a mąki dodaje na oko poprostu żeby ciasto nie było gęste ani rzadkie i ser daje całe wiaderko a brzoskwinie na górę i przkrywam drugą częścią ciasta kładę takie kupki bo i tak się połączy 😀ale teraz zrobię z cytrynami
OdpowiedzUsuńPrzed chwilą upieklam, wyszło idealnie i jest pyszne.Dalam 650gsera,piekłam niecałe 40min
OdpowiedzUsuńSuper 😊. Bardzo się cieszę 🤗. Pozdrawiam 😊.
UsuńPyszne ciasto zrobione przetestowane zniknela w jeden dzien
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę 🤗. Pozdrawiam.
UsuńWitam serdecznie właśnie wpadł mi teraz ten przepis chcem go wypróbować ale czy można zamiast brzoskwiń użyć malin bo mam pod dostatkiem
OdpowiedzUsuńNie robiłam z malinami, ale proszę próbować 😉. Powinno być ok. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńWitam ,Ile +- będzie soku z cytryny ? Bo ja z trzech małych mam 190 ml.
OdpowiedzUsuńNie spr. nigdy dokładnie ile to ml 😉.
UsuńDziś upieczone i bardzo smaczne 😘😘 polecam bardzo pycha
OdpowiedzUsuń😋😋😋🤗 Pozdrawiam.
UsuńSiedzi w piekarniku ale miałam obawy co do tego termoobiegiem i włączyłam na 180 45 minut 😊 podzielę się opinia po upieczeniu ciasta 😊
OdpowiedzUsuńDzień dobry 😊 to może ja podzielę się swoją opinia co do tego przepisu😊 upiekłam wyszło smacznie ale zmniejszyłam proporcje masła mąki i cukru i dałam serek mój ulubiony o wadze 450g, co do pieczenia samego ciasta: termoobieg 180 i 45 min z tym, że ostatnie 10 min tylko na spod 😊 wyszło idealnie😊 dziękuje za przepis na to ciasto i z pewnością kiedyś jeszcze je powtórzę 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję za tą opinię🙂. Pozdrawiam serdecznie 🙂.
UsuńJa dziś piekę,próbowałam kilka razy piec ciasta ale za każdym razem zakalec,mam nadzieję ze dziś się uda,jak nie bede piekła do skutku🤣
OdpowiedzUsuńCzy ser z wiaderka można zastopic twarogiem
OdpowiedzUsuńTak oczywiście 🙂.
UsuńCzy samo ciasto cytrynowe wychodzi suche, czy raczej wilgotne?
OdpowiedzUsuńWilgotne.🙂
UsuńCzyli wyszło mi odpowiednie 😁 jest przepyszne, zniknęło w jeden dzień 😁 gdzie znajdę przepisy na tą samą dużą blachę?
UsuńCieszę się że smakowało. Inne przepisy na świąteczne ciasta znajdzie Pani na na blogu pod linkiem : https://www.urwiswakcji.pl/search/label/%C5%9Bwi%C4%85teczne%20ciasto?&max-results=9
UsuńW przepisach zawsze podaję wymiary formy 🙂. Pozdrawiam serdecznie.
Ciasto wyszło bardzo dobre.Super przepis,proste i szybkie.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszą. Pozdrawiam i smacznego!
UsuńPiekłam i do sera trzeba dodać masło bo wyszedł bardzo zbity.Użyłam sera mój ulubiony z wielunia może dla tego...Nie używam innego sera...
OdpowiedzUsuńWitam ciasto upiekłam i wyszło pyszne z serem ale chciałam się zapytać czy zamiast sera morzna same jabłka
OdpowiedzUsuńU mnie zawsze w wersji z serem i owocami. Same owoce - też powinno być ok 😉. Pozdrawiam.
UsuńPiekłam teraz we wtorek popisowe ciacho. Wyszło przepysznie. Zdarzyło mi się jak w przepisie masło z jajkami dodałam mąkę i było dobrze. Zniknęło z talerza bardzo szybko. Będę pięć jutro rano następny raz to ciacho na urodziny corki
OdpowiedzUsuń