U nas do mięs z grilla super sprawdzają się sałatki z drobnym makaronem, zwłaszcza tym w kształcie ryżu. Polecam każdemu- jestem pewna, że i Wam posmakuje.
Składniki:
- ok. 120 g makaronu drobnego - u mnie makaron w kształcie ryżu
- 1 świeży ogórek (ok. 200g)
- 5 - 6 małych ogórków kiszonych (mogą być też konserwowe, wówczas do sałatki można wycisnąć trochę soku z cytryny)
- 100 g sera żółtego
- mała puszka kukurydzy konserwowej
- garść szczypiorku
2 łyżki majonezu
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku (u mnie al dente). Po ugotowaniu makaron odcedzamy i studzimy (ja zalewam go zimną wodą i czekam chwilę aż będzie chłodny, następnie przelewam przez sito i zostawiam aż woda ścieknie).
Świeży ogórek obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki kiszone również kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach, a kukurydzę odsączamy z zalewy. Szczypiorek drobno siekamy.
Składniki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy sos: Wszystkie składniki na sos przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany przekładamy do sałatki i dokładnie mieszamy.
Gotowe. Sałatkę można udekorować dodatkowo odrobiną posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki.
Życzymy smacznego!