Wyjątkowo szybki i przepyszny obiad z jednej patelni. Polecam każdemu ten przepis. W mniej niż 30 min mamy ciepły, sycący posiłek.
Do tego dania wracamy często. Robi się je szybciutko, mięsko wychodzi mięciutkie i soczyste, a sos gęsty i kremowy. Nawet niejadki zjadają całą porcję 😉.
Składniki:
- ok. 600 g filetu z piersi kurczaka
- 1 marchewka
- 1/2 pora
- ok. 150 ml bulionu (może być woda)
- 200 ml śmietanki 30%
- pęczek koperku
- przyprawy: sól, pieprz, 1 listek laurowy, 1 kulka ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki kurkumy
- dodatkowo: do smażenia: oliwa, 1 łyżka masła oraz mąka do obtoczenia mięsa
Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy i kroimy na mniejsze filety. Filety delikatnie rozbijamy tłuczkiem ( u mnie na ok. 1 cm), doprawiamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące. Warzywa myjemy - marchewkę obieramy i ścieramy na tarce, a pora kroimy w kostkę.
Mięso obsmażamy na dobrze rozgrzanej oliwie z każdej strony po ok. 2 min, podsmażone przekładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy marchewkę oraz pora. Chwilę smażymy, dodajemy masło i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy bulion i zagotowujemy. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i kurkumę, mieszamy i dusimy chwilę pod przykryciem. Do warzyw dokładamy filety i gotujemy już bez przykrycia (w międzyczasie raz przewracam mięso). Gdy mięso jest już miękkie wlewamy śmietankę i dosypujemy drobno posiekany koperek, całość mieszamy i zagotowujemy. Jeśli sos nie jest jeszcze wystarczająco gęsty, dusimy jeszcze przez chwilę.
Poszczególne etapy na zdjęciu poniżej.
Gotowe.
Właśnie się zastanawiałam, co dzisiaj przyrządzić na obiad i nie miałam kompletnie na niego pomysłu. Mam w lodówce akurat filet z kurczaka i chciałabym jakoś go wykorzystać, więc ten przepis to dla mnie strzał w dziesiątkę. Wielkie dzięki za ten pomysł! Zaraz lecę do kuchni i zabieram się za gotowanie. :)
OdpowiedzUsuń🙂 Pozdrawiam
UsuńZrobiłam dzisiaj na obiad wszystkim bardzo smakowało
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę 😊 Pozdrawiam
UsuńDziś zrobiłam.pycha😋
OdpowiedzUsuńWłaśnie wcinamy z mężem, pyszne😊😘bardzo dziękuję za ten przepis 😘
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie 🙂
Usuńczy zamiaz piersi z kurczaka moze byc schab
OdpowiedzUsuńTak 🙂
Usuńczy w garku mozna to zrobic potrawe
OdpowiedzUsuńTak, najlepiej w takim z grubym dnem, aby nie przywierało.
UsuńPyszne danie , bardzo nam smakuje a co najważniejsze mój 6letni niejadek też wcina aż mu się uszy trzęsą 😍🤣
OdpowiedzUsuńSuper 🤗😉🥰. Serdecznie pozdrawiam.
UsuńSuper pomysł wykorzystam dzisiaj
OdpowiedzUsuń😊 Życzę smacznego 😋
UsuńPychota właśnie dziś zrobiłam na obiadek
OdpowiedzUsuńSmacznego 😋😋
UsuńCzy może być śmietana 18%zamiast 30
OdpowiedzUsuńTak 🙂
UsuńSuper przepis, wyjęłam z lodówki pierś z kurczaka ,miałam robić tradycyjny obiad ala schabowy z piersi. Przeglądając Facebook wyświetlił mi się ten przepis i od razu reakcja ,przecież mam filet robię dzisiaj na obiad .
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :). Pozdrawiam serdecznie.
UsuńDanie po prostu przepyszne
OdpowiedzUsuńJa zamiast kurkumy dodałam curry i jest genialne😉😉
OdpowiedzUsuń🙂🙂🙂 Pozdrawiam.
Usuń