Bardzo fajny pomysł na obiad, robiłam je ostatnio jak miałam gości i wszystkim takie roladki bardzo smakowały. Stwierdzili nawet, że tak pysznego obiadu dawno już nie jedli😉. Zostawiam więc przepis, bo przygotowanie to nic trudnego.
Takie roladki zawsze przygotowuję dzień wcześniej, a potem gdy mam gości, tylko już odgrzewam - jak dla mnie gdy smaki się przegryzą roladki są jeszcze lepsze.
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 2-3 ogórki kiszone
- pół czerwonej papryki
- 1 cebula
- kawałek żółtego sera
- musztarda (u mnie delikatesowa kremska)
- bulion lub woda
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, ziele angielskie
- suszone grzybki
- dodatkowo: śmietana 30% (może być 18%)
Przygotowanie:
Paprykę, ogórka i ser kroimy w słupki. Cebulę kroimy w pióra.
Szynkę kroimy w plastry, które rozbijamy na cienkie płaty. Każdy plaster posypujemy solą, pieprzem, papryką i smarujemy musztardą. Na jednym końcu plastra kładziemy słupek ogórka, papryki, żółtego sera i cebulę. Całość ściśle zawijamy i spinamy wykałaczką.
Tak przygotowane rolady obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony do ładnego zarumienienia. Dodajemy pozostałą cebulę, chwilę smażymy. Gdy cebula będzie zarumieniona, podlewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, pokruszone suszone grzyby i dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodajemy śmietankę i dusimy jeszcze przez chwilę (można zagęścić odrobiną mąki, ale ja już tego nie robię). Całość doprawiamy jeśli istnieje taka konieczność.
Świetna propozycja na obiad :)
OdpowiedzUsuń🙂🙂🙂 Pozdrawiam 🤗
Usuń