Roladki obiadowe


Do tego przepisu wracam często. To jedne z najlepszych roladek jakie jadłam.

Bardzo fajny pomysł na obiad, robiłam je ostatnio jak miałam gości i wszystkim takie roladki bardzo smakowały. Stwierdzili nawet, że tak pysznego obiadu dawno już nie jedli😉. Zostawiam więc przepis, bo przygotowanie to nic trudnego.
Takie roladki zawsze przygotowuję dzień wcześniej, a potem gdy mam gości, tylko już odgrzewam - jak dla mnie gdy smaki się przegryzą roladki są jeszcze lepsze.



Składniki:
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2-3 ogórki kiszone
  • pół czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • kawałek żółtego sera
  • musztarda (u mnie delikatesowa kremska)
  • bulion lub woda
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, ziele angielskie
  • suszone grzybki
  • dodatkowo: śmietana 30% (może być 18%)




Przygotowanie:
Paprykę, ogórka i ser kroimy w słupki. Cebulę kroimy w pióra.
Szynkę kroimy w plastry, które rozbijamy na cienkie płaty. Każdy plaster posypujemy solą, pieprzem, papryką i smarujemy musztardą. Na jednym końcu plastra kładziemy słupek ogórka, papryki, żółtego sera i cebulę. Całość ściśle zawijamy i spinamy wykałaczką.




Tak przygotowane rolady obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony do ładnego zarumienienia. Dodajemy pozostałą cebulę, chwilę smażymy. Gdy cebula będzie zarumieniona, podlewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, pokruszone suszone grzyby i dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodajemy śmietankę i dusimy jeszcze przez chwilę (można zagęścić odrobiną mąki, ale ja już tego nie robię). Całość doprawiamy jeśli istnieje taka konieczność.





Gotowe.



Dla nas najlepsze z ziemniaczkami i buraczkami. Mniam.
 

Życzymy smacznego!


2 komentarze: