Mój sposób na to, by się zbytnio nie narobić, a rano móc cieszyć się świeżutkim, pyszniutkim pieczywem.
Niezwykle prosty przepis na niezły bochenek chleba. Jak raz go zasmakowaliśmy to już został z nami na stałe😉😊. Rodzina mówi o nim śniadaniowy rarytas - wystarczy masełko i poranna uczta gotowa. No i ten zapach świeżego pieczywa. Polecam - ten chleb robię często.
Składniki:
Forma: keksówka 12x24 cm
Przygotowanie:
Do naczynia przesiewamy mąkę pszenną i mieszamy z mąką żytnią. Dodajemy drożdże i sól - mieszamy. Dodajemy miód. Następnie powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto (ja robię to dłonią). Moje ciasto jest zbite i lepkie. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem (zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto, wówczas nie będzie się kleić). Wierzch wyrównujemy mokrą dłonią (lub łyżką maczaną w wodzie) i posypujemy płatkami owsianymi. Sposób wykonania na zdj. poniżej.
Keksówkę przykrywamy ściereczką i wstawiamy na noc do lodówki. Po wyjęciu rano z lodówki moje ciasto wyrosło. Ciasto zostawiamy na ok. 30 min w temperaturze pokojowej.
Następnie ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika - pieczemy w temp. 190 st. C z opcją góra-dół bez termoobiegu. Mój chleb piekł się 40 min (po wyjęciu z formy stukam w dno chleba czy wydaje głuchy odgłos).
Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Niezwykle prosty przepis na niezły bochenek chleba. Jak raz go zasmakowaliśmy to już został z nami na stałe😉😊. Rodzina mówi o nim śniadaniowy rarytas - wystarczy masełko i poranna uczta gotowa. No i ten zapach świeżego pieczywa. Polecam - ten chleb robię często.
Składniki:
- 350 g mąki żytniej typ 720
- 300 g mąki pszennej typ 650
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka miodu
- 400 ml letniej wody
- opcjonalnie: płatki owsiane do posypania wierzchu chleba
Forma: keksówka 12x24 cm
Przygotowanie:
Do naczynia przesiewamy mąkę pszenną i mieszamy z mąką żytnią. Dodajemy drożdże i sól - mieszamy. Dodajemy miód. Następnie powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto (ja robię to dłonią). Moje ciasto jest zbite i lepkie. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem (zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto, wówczas nie będzie się kleić). Wierzch wyrównujemy mokrą dłonią (lub łyżką maczaną w wodzie) i posypujemy płatkami owsianymi. Sposób wykonania na zdj. poniżej.
Keksówkę przykrywamy ściereczką i wstawiamy na noc do lodówki. Po wyjęciu rano z lodówki moje ciasto wyrosło. Ciasto zostawiamy na ok. 30 min w temperaturze pokojowej.
Następnie ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika - pieczemy w temp. 190 st. C z opcją góra-dół bez termoobiegu. Mój chleb piekł się 40 min (po wyjęciu z formy stukam w dno chleba czy wydaje głuchy odgłos).
Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Zrobiłam,ale nie zostawiłam na noc w lodówce tylko po wyrośnięciu ,upiekłam,zobaczę jak mi wyszedł jak ostygnie
OdpowiedzUsuńI jaki wyszedl
UsuńJa także piekłam od razu i chleb wyszedł super. Acha i przez pomyłkę kupiłam mąkę orkiszową zamiast pszennej i chlebek jest pyszny.
UsuńPiekę chleby, ale nigdy jeszcze nie zostawiałam ciasta w lodówce na noc, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńProszę spróbować, chlebek wychodzi bardzo smaczny. 🙂
Usuń2 łyżeczki ile g?mogą być drożdże świeże?jeśli tak to ile?ktore są lepsze na taki chlebek?w czym trzymasz go?
OdpowiedzUsuńW tym przepisie jak dla mnie lepsze są drożdże suche. Świeży chleb przechowuje w lnianym woreczku. Ale taki świeżo upieczony bardzo szybko znika 😉😁.
UsuńMam tylko z termoobiegiem 😳 mogę zmniejszyć do 175?
OdpowiedzUsuńTak, proszę próbować 😉. Pozdrawiam.
UsuńNatknąłem się przypadkowo na ten przepis wśród wielu innych. Wczoraj postanowiłem spróbować upiec pierwszy w życiu chleb. Trzymałem się ściśle przepisu i wyszedł przepyszny chleb!!! Od dziś zostaje z nami na stałe...
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakuje. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńBardzo dziękuję za ten przepis. Na pewno wypróbuję 😊
OdpowiedzUsuńProszę 🙂. Proszę dać znać czy smakuje 😉. Pozdrawiam.
Usuńtestowałem nocny chleb - ma bogatszy smak i aromat od tego cista wyrastającego 2 godziny. Dodatek miodu wzbogaca bukiet smakowo zapachowy. Warto testować różne metody. Ja ostatnio robię żytni chleb - mielę żyto, hoduję zakwas na dzikich drożdżach-te co były na nasionach, 100% mąki żytniej razowej, nasiona kminku. Wychodzi coś zbliżonego do Pumpernikier.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam 🙂.
UsuńChlebek dobry w smaku, mój potrzebował jednak 50 min, 40 to za mało i nie jest taki "sprężysty" 😄
OdpowiedzUsuń