Chleb sprytnej gospodyni


Mój sposób na to, by się zbytnio nie narobić, a rano móc cieszyć się świeżutkim, pyszniutkim pieczywem.

Niezwykle prosty przepis na niezły bochenek chleba. Jak raz go zasmakowaliśmy to już został z nami na stałe😉😊. Rodzina mówi o nim śniadaniowy rarytas - wystarczy masełko i poranna uczta gotowa. No i ten zapach świeżego pieczywa. Polecam - ten chleb robię często.



Składniki:
  • 350 g mąki żytniej typ 720
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu
  • 400 ml letniej wody
  • opcjonalnie: płatki owsiane do posypania wierzchu chleba

Forma: keksówka 12x24 cm



Przygotowanie:
Do naczynia przesiewamy mąkę pszenną i mieszamy z mąką żytnią. Dodajemy drożdże i sól - mieszamy. Dodajemy miód. Następnie powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto (ja robię to dłonią). Moje ciasto jest zbite i lepkie. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem (zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto, wówczas nie będzie się kleić). Wierzch wyrównujemy mokrą dłonią (lub łyżką maczaną w wodzie) i posypujemy płatkami owsianymi. Sposób wykonania na zdj. poniżej.
 



Keksówkę przykrywamy ściereczką i wstawiamy na noc do lodówki. Po wyjęciu rano z lodówki moje ciasto wyrosło. Ciasto zostawiamy na ok. 30 min w temperaturze pokojowej.


Następnie ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika - pieczemy w temp. 190 st. C z opcją góra-dół bez termoobiegu. Mój chleb piekł się 40 min (po wyjęciu z formy stukam w dno chleba czy wydaje głuchy odgłos).





Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.




Życzymy smacznego!


16 komentarzy:

  1. Zrobiłam,ale nie zostawiłam na noc w lodówce tylko po wyrośnięciu ,upiekłam,zobaczę jak mi wyszedł jak ostygnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jaki wyszedl

      Usuń
    2. Ja także piekłam od razu i chleb wyszedł super. Acha i przez pomyłkę kupiłam mąkę orkiszową zamiast pszennej i chlebek jest pyszny.

      Usuń
  2. Piekę chleby, ale nigdy jeszcze nie zostawiałam ciasta w lodówce na noc, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę spróbować, chlebek wychodzi bardzo smaczny. 🙂

      Usuń
  3. 2 łyżeczki ile g?mogą być drożdże świeże?jeśli tak to ile?ktore są lepsze na taki chlebek?w czym trzymasz go?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie jak dla mnie lepsze są drożdże suche. Świeży chleb przechowuje w lnianym woreczku. Ale taki świeżo upieczony bardzo szybko znika 😉😁.

      Usuń
  4. Mam tylko z termoobiegiem 😳 mogę zmniejszyć do 175?

    OdpowiedzUsuń
  5. Natknąłem się przypadkowo na ten przepis wśród wielu innych. Wczoraj postanowiłem spróbować upiec pierwszy w życiu chleb. Trzymałem się ściśle przepisu i wyszedł przepyszny chleb!!! Od dziś zostaje z nami na stałe...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakuje. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  6. Bardzo dziękuję za ten przepis. Na pewno wypróbuję 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę 🙂. Proszę dać znać czy smakuje 😉. Pozdrawiam.

      Usuń
  7. testowałem nocny chleb - ma bogatszy smak i aromat od tego cista wyrastającego 2 godziny. Dodatek miodu wzbogaca bukiet smakowo zapachowy. Warto testować różne metody. Ja ostatnio robię żytni chleb - mielę żyto, hoduję zakwas na dzikich drożdżach-te co były na nasionach, 100% mąki żytniej razowej, nasiona kminku. Wychodzi coś zbliżonego do Pumpernikier.

    OdpowiedzUsuń
  8. Chlebek dobry w smaku, mój potrzebował jednak 50 min, 40 to za mało i nie jest taki "sprężysty" 😄

    OdpowiedzUsuń