Pyszne roladki z mięsa mielonego w sosie. To jeden z naszych ulubionych obiadów. Doskonałe na niedzielny lub świąteczny obiad.
Takie zrazy bardzo polecam. Już dawno ich nie robiłam, a wychodzą naprawdę przepyszne i nie są trudne do przygotowania. Zrobiłam więc dziś na obiad, wszyscy zjedli z wielkim apetytem. Ja formułuję takie duże zrazy (w rozmiarze XL 😉 - wówczas taki jeden zraz wystarczy, by najeść się do syta), ale można zrobić oczywiście mniejsze. Z farszem również można kombinować według własnych upodobań (super są również z farszem pieczarkowym).
Składniki (wyszło mi 9 big zrazów):
- ok. 1 kg mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- ok. 0,5 szklanki bułki tartej
- 2 większe jajka
- przyprawy do smaku: sól (ok 1 łyżeczki), pieprz, słodka papryka w proszku i majeranek (ilość według uznania - u mnie tak po 1,5 łyżeczki)
- kilka słupków papryki konserwowej
- kilka małych ogórków kiszonych
- mała czerwona cebulka pokrojona w piórka
- kilka plastrów szynki lub boczku (u mnie szynka)
- musztarda (u mnie sarepska)
- mąka do obtoczenia zrazów
- olej do smażenia
- mała cebula
- ząbek czosnku
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- woda
- ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki (lub więcej do smaku)
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Na początek przygotowujemy mięso mielone. Cebulkę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy. Mięso łączymy z cebulą i czosnkiem, dodajemy bułki tartej, jajka i przyprawy. Całość wyrabiamy. Zwilżonymi dłońmi formułujemy zrazy. Odrywamy porcję mięsa mielonego i formułujemy placuszek, na niego kładziemy plasterek szynki, delikatnie smarujemy musztardą, nakładamy 2 cienkie paski ogórków, papryki i piórka cebuli. Zlepiamy dokładnie w górnej części i formułujemy podłużny kształt zraza. Nie zlepiaj na brzegach, tylko na górze, zlepione na brzegach zrazy otworzą się podczas smażenia. Tak uformowane schładzam przez chwilę w lodówce - schłodzone lepiej trzymają swój kształt.
Zrazy delikatnie oprószamy mąką i smażymy do ładnego zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy zrazy ładnie się podsmażą, dodajemy posiekaną cebulę i smażymy. Następnie dodajemy posiekany czosnek i koncentrat. Po chwili smażenia dolewamy wodę, doprawiamy i dusimy do miękkości (czas duszenia zależy od grubości zrazów). Pod koniec duszenia wlewamy śmietankę. Dusimy jeszcze chwilkę.
Gotowe.
My najbardziej lubimy z duszonymi ziemniaczkami. Super będą też pasować kluski z gotowanych ziemniaków i do tego ulubiona surówka.
Gotowe.
My najbardziej lubimy z duszonymi ziemniaczkami. Super będą też pasować kluski z gotowanych ziemniaków i do tego ulubiona surówka.
Czy można użyć mięsa wieprzowego
OdpowiedzUsuńTak 🙂
UsuńWitam . Wygląda smakowicie. Jaki był u Pani czas duszenia zrazików w sosie ?
OdpowiedzUsuńDzień dobry, to zależy od grubości zrazów. U mnie to ok. 25 min. Zrazy były wcześniej dobrze podsmażone do ładnego zrumienienia.
Usuń