Ta babka bardzo nam smakuje. Piekę ją na co dzień, z pewnością jest też znakomitym dodatkiem do świątecznej kawy. Ma piękny kolor, taki słoneczny😊.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka adwokatu
- adwokat (ok. 50 – 100 ml)
- pół tabliczki czekolady
Forma do pieczenia: duża keksówka o wymiarach 36 x 12 cm
Przygotowanie:
Jajka miksujemy z cukrem aż powstanie biała, puszysta masa (miksujemy dość długo aż masa prawie podwoi swoją objętość i stanie się bardzo jasna - dzięki temu babka będzie puszysta i delikatna). Następnie zmniejszamy obroty miksera i cienkim strumieniem, nadal miksując, wlewamy ajerkoniak, a następnie olej. Mikser odkładamy. Dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie łyżką należy wmieszać je w ciasto. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (keksówkę można też natłuścić i wysypać mąką). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy do suchego patyczka. Moja babka piekła się ok. 35 min (ale to zależy od piekarnika, mój piekarnik mocno pali, po pewnym czasie podczas pieczenia musiałam przykryć ciasto papierem).
Gdy ciasto jest już upieczone, uchylamy drzwiczki piekarnika, a po 5 minutach wyjmujemy ciasto. Babkę pozostawiamy w foremce na ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Babka po rozkrojeniu - wychodzi piękna - żółciutka. Moim zdaniem na drugi dzień jest jeszcze lepsza.
Życzymy smacznego!
Przepis znakomity ja właśnie zaczęłam robić remont kuchni także nie zrobię sobie na te święta niestety tego ciasta, a szkoda. Wcześniej też robiłam remont łazienki, w sumie do inspiracji wykorzystałam internet tam jest mnóstwo inspiracji
OdpowiedzUsuńCiasto wyrasta i wyglada super, ale smak beznadziejny .
OdpowiedzUsuń