Prosto, a jednocześnie mega smacznie. Takie roladki super sprawdzą się również, gdy na obiedzie mamy gości. Można przygotować je dzień wcześniej, następnego dnia, po odgrzaniu jak dla mnie są jeszcze lepsze, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Polecam bardzo.
Składniki (na ok. 14 roladek):
- ok. 1 kg schabu wieprzowego (ok. 14 plastrów schabu)
- musztarda francuska
- pół papryki - ok. 14 słupków papryki czerwonej
- ok. 14 słupków ogórków konserwowych
- kawałek sera żółtego - ok. 14 słupków sera
- bulion lub woda
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
- dodatkowo: mąka (1-2 łyżki), olej do smażenia
Wykonanie:
Schab kroimy na plastry. Plastry schabu rozbijamy dość cienko. Każdy plaster oprószamy pieprzem i z jednej strony smarujemy musztardą. Układamy paseczki ogórka, papryki i sera. Mięso zawijamy ściśle w roladki i spinamy wykałaczkami. Tak przygotowane roladki obsmażamy z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju.
Obsmażone roladki przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem lub wodą (tak by płyn zakrył wszystkie roladki). Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy w miarę potrzeby solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Sos zagęszczamy mąką pszenną wymieszaną z małą ilością zimnej wody.
Życzymy smacznego!
Już wiem co zrobić na niedzielny obiad, dziękuję za przepis.....
OdpowiedzUsuńProponuję dodać słupek słoninki wędzonej.
OdpowiedzUsuńJa daje wedzonke ,cebulkę i ogórek kiszony
UsuńPo uformowaniu roladkę obtaczamy w mące I dopiero wtedy obsmażamy, następnie dusimy.
OdpowiedzUsuńAle jak zrobić najlepsze zkarczku
OdpowiedzUsuńDziękuję za pomysł,a co do komentarzy to każdy robi jak lubi
OdpowiedzUsuń