Chlebek z ziaren (bez mąki)


Ten chlebek ostatnio często u nas gości. Dla mnie jest fajną odskocznią od pieczywa, które jemy na co dzień.

Warto przynajmniej raz na jakiś czas upiec właśnie taki chlebek. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, a przede wszystkim zdrowy i bardzo pożywny. I co ważne można go przygotować z ulubionych ziaren, można dodać orzechy, bakalie, jak kto lubi.



Składniki: (na jedną keksówkę o wymiarach 12 x 25 cm):
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka dowolnych, ulubionych ziaren - u mnie:
4 łyżki pestek dyni
4 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka sezamu
1 łyżka czarnuszki
2 łyżki nasion siemienia lnianego
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
  • 1 łyżeczka sody



Sposób wykonania:
Do miski wsypujemy płatki owsiane i pozostałe ziarna (np. pestki dyni, ziarna słonecznika, sezam, czarnuszkę, siemię lniane). Wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
W drugiej misce dokładnie mieszamy jogurt naturalny z miodem, solą, olejem i sodą.
 

Jogurt z dodatkami przelewamy do miski z płatkami owsianymi i ziarnami - ponownie całość dokładnie mieszamy.




Powstałą masę przekładamy do keksówki (u mnie wyłożona papierem do pieczenia). Wierzch bardzo dokładnie wyrównujemy łyżką ( ja dobrze dogniatam do dołu). Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 2 godz., aby ziarna w tym czasie napęczniały.


Następnie chlebek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekę z opcją góra-dół bez termoobiegu do suchego patyczka (mój piekł się ok. 1h).
Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.




Chlebek kroję dopiero, gdy bardzo dobrze wystygnie.



Życzymy smacznego!



53 komentarze:

  1. Rzadko kiedy coś piekę, ale naszła mnie ochota na taki świeży, domowy chlebek. Stąd natrafiłam na ten przepis. Wydaje się on być dość łatwy, więc chyba podołam. Mam nadzieję, że wszystko mi wyjdzie. Dzięki za inspirację! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W smaku bardzo dobry ,tylko się rozwala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aby chleb się nie rozpadal,dobrze jest siemię lniane zmielić.

      Usuń
    2. Tak zrobię, dziękuję

      Usuń
  3. Chlebek pyszny ,mnie się nie rozpada.

    OdpowiedzUsuń
  4. Może coś źle zrobiłam ,hmm.....tylko co ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie robię chlebek, zobaczymy,jak wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy zamiast jogurtu można dać śmietanę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę próbować, ja robię tylko z jogurtem.

      Usuń
    2. a czy zamiast jogurtu mozna uzyc maslanki?

      Usuń
    3. Nie robiłam nigdy z maślanką. Jeśli ma konsystencję podobną do jogurtu naturalnego... proszę próbować 😊

      Usuń
    4. Ja robię na kefirze i jest super

      Usuń
    5. Super 👍🙂. Pozdrawiam 🤗.

      Usuń
  7. Chlebek za mało słony i sie rozpada. Trzeba dodać więcej soli i 1-2 jajka.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mój pierwszy się właśnie piecze. Dodałam siemię lniane złote, zobaczymy czy nie będzie się rozwalał jak piszecie 🤔

    OdpowiedzUsuń
  9. Dajemy jajko?

    OdpowiedzUsuń
  10. A ile taka kromka może mieć kcal? Ja właśnie go upiekłsm,pyszny kest.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wasz chlebek po upieczeniu też tak śmierdzi? Nie mogłam go jeść😞

    OdpowiedzUsuń
  12. Chlebek ściśle wg . przepisu , pyszny mokry i nie rozwala się , dziękuję od niedawna mój ulubiony .

    OdpowiedzUsuń
  13. ile gram płatków owsianych jest w 1 szklance?
    Zrobilam, dodalam wiecej joghurtu, bo 500 ml ma 3 szklanki płatkow to zamalo

    OdpowiedzUsuń
  14. płatki owsiane błyskawiczne? czy górskie? a może je zmielić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam górskich, nie miele ich. Ale proszę próbować. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. Widocznie w płatkach była mysz że tak smierdzi

      Usuń
  15. Ja dodaję więcej siemienia wtedy nie ma tendencji do kruszenia się.

    OdpowiedzUsuń
  16. Mój studzi się i wygląda apetycznie... Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  17. Chleb wyszedł baaadzo pyszny. Ja dodałam gotową mieszankę ziaren (słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane) i użyłam płatków owsianych zwykłych. Dodałam też suszone śliwki i żurawinę suszoną. Na górę posypalam warstwę ziaren. Robiłam pierwszy raz taki chleb, i nie ostatni 🙂. Dziękuję za przepis 🙂

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy można pominąć sodę?

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja dopiero będę próbować zrobić ten chlebek jak wrócę do domu. Jestem bardzo ciekawa czy mi wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  20. Dzisiaj go zrobiłam, ale wyszedł mi niski ,może powinna być mniejsza keksówka???

    OdpowiedzUsuń
  21. Jak dla mnie - rewelacja :))))

    OdpowiedzUsuń
  22. Mój pierwszy zaraz wstawiam do pieca, jestem ciekawa jaki mi wyjdzie,bo czytając komentarze, opinii jest trochę różnych;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Mój właśnie stoi i czeka na pieczenie. Mam nadzieję że nie będzie się rozwalał bo się strasznie napalilam na niego haha 😁😁

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja pieke drugi raz,jest bardzo dobry.Dziękuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  25. Czy jogurt w temperaturze pokojowej?

    OdpowiedzUsuń
  26. Mam pytanie czy zamiast miodu mogę dodać ksylitol

    OdpowiedzUsuń
  27. Czy można pominąć sezam?

    OdpowiedzUsuń
  28. Chlebek wyszedł przepyszny, nie rozpada się. Tylko czarnuszkę czuć za bardzo. Dałabym jej tylko 1 małą płaską łyżeczkę.😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się że smakuje. Pewnie czarnuszki można dać mniej 😉. Smacznego i serdecznie pozdrawiam 🤗.

      Usuń
  29. Robię beż czarnuszki,jest pyszny

    OdpowiedzUsuń
  30. Upiekłam,nawet nie czekałam 2h na spęcznienie...od razu do piekarnika,mniam;-)nic się nie rozwala;-)♡

    OdpowiedzUsuń
  31. A jak przechowywać na drugi dzień?

    OdpowiedzUsuń