Ten chlebek ostatnio często u nas gości. Dla mnie jest fajną odskocznią od pieczywa, które jemy na co dzień.
Warto przynajmniej raz na jakiś czas upiec właśnie taki chlebek. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, a przede wszystkim zdrowy i bardzo pożywny. I co ważne można go przygotować z ulubionych ziaren, można dodać orzechy, bakalie, jak kto lubi.
Składniki: (na jedną keksówkę o wymiarach 12 x 25 cm):
- 3 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka dowolnych, ulubionych ziaren - u mnie:
4 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka sezamu
1 łyżka czarnuszki
2 łyżki nasion siemienia lnianego
- 500 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
- 1 łyżeczka sody
Sposób wykonania:
Do miski wsypujemy płatki owsiane i pozostałe ziarna (np. pestki dyni, ziarna słonecznika, sezam, czarnuszkę, siemię lniane). Wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
W drugiej misce dokładnie mieszamy jogurt naturalny z miodem, solą, olejem i sodą.
Powstałą masę przekładamy do keksówki (u mnie wyłożona papierem do pieczenia). Wierzch bardzo dokładnie wyrównujemy łyżką ( ja dobrze dogniatam do dołu). Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 2 godz., aby ziarna w tym czasie napęczniały.
Następnie chlebek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekę z opcją góra-dół bez termoobiegu do suchego patyczka (mój piekł się ok. 1h).
Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Chlebek kroję dopiero, gdy bardzo dobrze wystygnie.
Życzymy smacznego!
Rzadko kiedy coś piekę, ale naszła mnie ochota na taki świeży, domowy chlebek. Stąd natrafiłam na ten przepis. Wydaje się on być dość łatwy, więc chyba podołam. Mam nadzieję, że wszystko mi wyjdzie. Dzięki za inspirację! :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :) Pozdrawiam :)
UsuńW smaku bardzo dobry ,tylko się rozwala
OdpowiedzUsuńAby chleb się nie rozpadal,dobrze jest siemię lniane zmielić.
UsuńTak zrobię, dziękuję
UsuńChlebek pyszny ,mnie się nie rozpada.
OdpowiedzUsuńMoże coś źle zrobiłam ,hmm.....tylko co ?
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię chlebek, zobaczymy,jak wyjdzie.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast jogurtu można dać śmietanę?
OdpowiedzUsuńProszę próbować, ja robię tylko z jogurtem.
Usuńa czy zamiast jogurtu mozna uzyc maslanki?
UsuńNie robiłam nigdy z maślanką. Jeśli ma konsystencję podobną do jogurtu naturalnego... proszę próbować 😊
UsuńJa robię na kefirze i jest super
UsuńSuper 👍🙂. Pozdrawiam 🤗.
UsuńChlebek za mało słony i sie rozpada. Trzeba dodać więcej soli i 1-2 jajka.
OdpowiedzUsuńMój pierwszy się właśnie piecze. Dodałam siemię lniane złote, zobaczymy czy nie będzie się rozwalał jak piszecie 🤔
OdpowiedzUsuńDajemy jajko?
OdpowiedzUsuńJa robię bez jajka, tak jak w przepisie.
UsuńA ile taka kromka może mieć kcal? Ja właśnie go upiekłsm,pyszny kest.
OdpowiedzUsuń211 kalorii w kromce 80g
UsuńWasz chlebek po upieczeniu też tak śmierdzi? Nie mogłam go jeść😞
OdpowiedzUsuńChlebek ściśle wg . przepisu , pyszny mokry i nie rozwala się , dziękuję od niedawna mój ulubiony .
OdpowiedzUsuńSmacznego 🙂
Usuńile gram płatków owsianych jest w 1 szklance?
OdpowiedzUsuńZrobilam, dodalam wiecej joghurtu, bo 500 ml ma 3 szklanki płatkow to zamalo
płatki owsiane błyskawiczne? czy górskie? a może je zmielić?
OdpowiedzUsuńJa używam górskich, nie miele ich. Ale proszę próbować. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńWidocznie w płatkach była mysz że tak smierdzi
UsuńJa dodaję więcej siemienia wtedy nie ma tendencji do kruszenia się.
OdpowiedzUsuńMój studzi się i wygląda apetycznie... Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńProszę i smacznego 😊
UsuńChleb wyszedł baaadzo pyszny. Ja dodałam gotową mieszankę ziaren (słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane) i użyłam płatków owsianych zwykłych. Dodałam też suszone śliwki i żurawinę suszoną. Na górę posypalam warstwę ziaren. Robiłam pierwszy raz taki chleb, i nie ostatni 🙂. Dziękuję za przepis 🙂
OdpowiedzUsuńCzy można pominąć sodę?
OdpowiedzUsuńRaczej nie rezygnowałabym tutaj z sody.
UsuńJest pyszny
OdpowiedzUsuńJa dopiero będę próbować zrobić ten chlebek jak wrócę do domu. Jestem bardzo ciekawa czy mi wyjdzie.
OdpowiedzUsuńDzisiaj go zrobiłam, ale wyszedł mi niski ,może powinna być mniejsza keksówka???
OdpowiedzUsuńJak dla mnie - rewelacja :))))
OdpowiedzUsuńMój pierwszy zaraz wstawiam do pieca, jestem ciekawa jaki mi wyjdzie,bo czytając komentarze, opinii jest trochę różnych;)
OdpowiedzUsuńMój właśnie stoi i czeka na pieczenie. Mam nadzieję że nie będzie się rozwalał bo się strasznie napalilam na niego haha 😁😁
OdpowiedzUsuńJa pieke drugi raz,jest bardzo dobry.Dziękuje za przepis
OdpowiedzUsuńSmacznego 😋. Serdecznie pozdrawiam 🤗.
UsuńCzy jogurt w temperaturze pokojowej?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńMam pytanie czy zamiast miodu mogę dodać ksylitol
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, można pominąć miód 😉.
UsuńCzy można pominąć sezam?
OdpowiedzUsuńTak oczywiście.
UsuńChlebek wyszedł przepyszny, nie rozpada się. Tylko czarnuszkę czuć za bardzo. Dałabym jej tylko 1 małą płaską łyżeczkę.😋
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się że smakuje. Pewnie czarnuszki można dać mniej 😉. Smacznego i serdecznie pozdrawiam 🤗.
UsuńRobię beż czarnuszki,jest pyszny
OdpowiedzUsuńUpiekłam,nawet nie czekałam 2h na spęcznienie...od razu do piekarnika,mniam;-)nic się nie rozwala;-)♡
OdpowiedzUsuń♥️👍 Pozdrawiam serdecznie.
UsuńA jak przechowywać na drugi dzień?
OdpowiedzUsuń