Dziś razem z córcią przygotowujemy w kuchni jedne z naszych ulubionych racuszków. Te racuchy robimy co najmniej raz w miesiącu w ramach tzw. szybkiego obiadu😉. Bardzo nam smakują.
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml)
- płaska łyżka cukru waniliowego
- 300 ml mleka
- 1 duże jajko
- 10 dag twarogu półtłustego w kostce
- 1 duże jabłko
- cukier puder do posypania gotowych racuchów
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy jajko i mleko - całość miksujemy na jednolite (gęste ciasto). Następnie dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłko oraz pognieciony widelcem ser. Wszystko mieszamy dokładnie łyżką.
Na patelni rozgrzewamy olej. Racuchy smażymy z obu stron do ładnego zarumienienia - ciasto nakładam na patelnię łyżką, u mnie około 3 łyżki na jednego racucha.
Usmażone racuchy układam na ręczniku papierowym.
Życzymy smacznego!
Dziękuję za przepis, będziemy z dziećmi robić...
OdpowiedzUsuńDla mnie brak spulchniacza - proszku do pieczenia lub sody
OdpowiedzUsuń