Pomysł na sycący, smaczny i rozgrzewający obiad. Idealny na zimne dni.
Taką potrawkę często podaję też jako danie na ciepło podczas imprezy lub na kolację. Przygotowanie nie jest trudne. Najwięcej czasu zajmuje krojenie, jednak gdy wrzucimy już składniki do garnka, większość czasu potrawka robi się sama 😉. No i najważniejsze, że taki obiad można odgrzać na drugi dzień i jak znalazł mamy pyszny posiłek 😉.
Taką potrawkę często podaję też jako danie na ciepło podczas imprezy lub na kolację. Przygotowanie nie jest trudne. Najwięcej czasu zajmuje krojenie, jednak gdy wrzucimy już składniki do garnka, większość czasu potrawka robi się sama 😉. No i najważniejsze, że taki obiad można odgrzać na drugi dzień i jak znalazł mamy pyszny posiłek 😉.
Składniki:
- ok. 500-600 g mięsa z ud kurczaka bez skóry i kości
- 1 cebula
- 500 g pieczarek
- 2 średnie papryki
- 6 średnich ogórków kiszonych
- ok. 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego (ewentualnie woda)
- 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól i pieprz, mielona słodka papryka, mielona ostra papryka, 2-3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, opcjonalnie - szczypta pieprzu chilli cayenne
- olej do smażenia
- natka pietruszki
- opcjonalnie do zagęszczenia sosu - mąka pszenna
Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy i kroimy w paseczki (można w kostkę). Doprawiamy z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką. Cebulę obieramy i drobno kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w krótsze paseczki. Ogórki kiszone kroimy w większą kostkę.
Na dobrze rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka (nie za długo, aby mięso nie zrobiło się zbyt twarde), mieszamy od czasu do czasu. Podsmażone mięso przekładamy do większego garnka. Na tą samą patelnię przekładamy cebulę i smażymy do czasu aż się lekko zarumieni. Następnie do cebuli dorzucamy pieczarki i smażymy do czasu aż nadmiar wody odparuje. Potem dodajemy paprykę i chwilę podsmażamy. Całość z patelni przekładamy do garnka z podsmażonym mięsem. Dodajemy ogórki kiszone.
Wszystko zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy przyprawy do smaku: ziele angielskie, liście laurowe, słodką/ostrą paprykę, pieprz chilli cayenne, sól i pieprz. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze chwilę pod przykryciem aż mięso będzie miękkie i soczyste.
Jeśli chcemy potrawkę można zagęścić mąką (1-2 łyżki mąki pszennej połączyć z niewielką ilością zimnej wody i wlać do gulaszu, wymieszać, zagotować). Na koniec potrawkę doprawiamy jeśli istnieje taka potrzeba. Można udekorować przed podaniem posiekaną natką pietruszki.
My zazwyczaj taką potrawkę jemy ze świeżym pieczywem, ale świetnie smakuje też z ziemniakami z wody, ryżem ugotowanym na sypko lub z drobnym makaronem.
Wszystko zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy przyprawy do smaku: ziele angielskie, liście laurowe, słodką/ostrą paprykę, pieprz chilli cayenne, sól i pieprz. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze chwilę pod przykryciem aż mięso będzie miękkie i soczyste.
Jeśli chcemy potrawkę można zagęścić mąką (1-2 łyżki mąki pszennej połączyć z niewielką ilością zimnej wody i wlać do gulaszu, wymieszać, zagotować). Na koniec potrawkę doprawiamy jeśli istnieje taka potrzeba. Można udekorować przed podaniem posiekaną natką pietruszki.
My zazwyczaj taką potrawkę jemy ze świeżym pieczywem, ale świetnie smakuje też z ziemniakami z wody, ryżem ugotowanym na sypko lub z drobnym makaronem.
Życzymy smacznego!
Właśnie szukałam jakiegoś pomysłu na szybki i nieskomplikowany obiad. Ten przepis to strzał w dziesiątkę. Już wiem, co dzisiaj przyrządzę! Dzięki za ten pomysł. :) Bardzo lubię tego typu potrawki. Myślę, że mi te danie posmakuje.
OdpowiedzUsuńProszę :) i życzę smacznego :)
UsuńDziękuję za przepis, zrobię w weekend,ja jeszcze dodam kukurydzę bo uwielbiam oraz kiełbaski zwyczajnej lub pieczarek.
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego i pozdrawiam 😊
Usuń