Ten przepis podrzuciła mi ostatnio koleżanka i muszę przyznać, że kotleciki bardzo nam posmakowały. Super jako szybki i tani posiłek na ciepło. Wychodzą pyszne - z zewnątrz trochę chrupiące, w środku delikatne. Polecam z pewnością.
U mnie wersja podstawowa kotlecików, bo taką najbardziej lubimy, ale do ciasta można dodać np. szczypiorek, suszone zioła, paprykę w proszku, itp. - komponować dodatki według uznania.
Składniki (na ok. 6 sztuk):
- 1 kostka twarogu (250g) - u mnie twaróg półtłusty
- 1 duże jajko
- ok. 4 czubate łyżki mąki pszennej + mąka do obtoczenia kotlecików
- 1 mała cebulka - u mnie szalotka
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
sos czosnkowy (opcjonalnie):
Przygotowanie:
Twaróg rozgniatamy przy pomocy widelca. Dodajemy jajko - dobrze mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę i łączymy wszystkie składniki (ciasto powinno być zwarte i nierozpadające się, to ile wsypiemy mąki zależy do twarogu czy wielkości jajka). Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz (oraz jeśli chcemy inne dodatki).
Ja ręką zagniatam ciasto do połączenia składników. Następnie odrywamy kawałek ciasta, formułujemy niewielkie kotleciki i obtaczamy z obu stron w mące (kotleciki delikatnie spłaszczamy). Ciasto jest dość klejące, ale kiedy kotlecik zaczniemy obtaczać w mące łatwiej nadać mu kształt, już się nie klei i bardzo dobrze zachowuje kształt przy smażeniu (w razie potrzeby można dosypać więcej mąki).
Kotleciki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Smażymy z obu stron do ładnego zarumienienia. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy.
Gotowe!
My kotleciki uwielbiamy z sosem czosnkowym i posypane szczypiorkiem (można polać samym jogurtem naturalnym).
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- szczypta pieprzu i trochę soli
- kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- szczypiorek
Przygotowanie:
Twaróg rozgniatamy przy pomocy widelca. Dodajemy jajko - dobrze mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę i łączymy wszystkie składniki (ciasto powinno być zwarte i nierozpadające się, to ile wsypiemy mąki zależy do twarogu czy wielkości jajka). Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz (oraz jeśli chcemy inne dodatki).
Ja ręką zagniatam ciasto do połączenia składników. Następnie odrywamy kawałek ciasta, formułujemy niewielkie kotleciki i obtaczamy z obu stron w mące (kotleciki delikatnie spłaszczamy). Ciasto jest dość klejące, ale kiedy kotlecik zaczniemy obtaczać w mące łatwiej nadać mu kształt, już się nie klei i bardzo dobrze zachowuje kształt przy smażeniu (w razie potrzeby można dosypać więcej mąki).
Kotleciki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Smażymy z obu stron do ładnego zarumienienia. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy.
Gotowe!
Życzymy smacznego!
Ale świetny przepis! Robiłam te kotleciki wczoraj i wyszły przepysznie. Smakowały dzieciakom, mąż również był zachwycony. Na pewno będę często wracać do tego przepisu. :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały. 😊 Pozdrawiam.
Usuń