Kotleciki twarogowe


Te kotleciki są świetne. Zawsze robiłam je w wersji na słodko, ale te na słono również są rewelacyjne.

Ten przepis podrzuciła mi ostatnio koleżanka i muszę przyznać, że kotleciki bardzo nam posmakowały. Super jako szybki i tani posiłek na ciepło. Wychodzą pyszne - z zewnątrz trochę chrupiące, w środku delikatne. Polecam z pewnością.
U mnie wersja podstawowa kotlecików, bo taką najbardziej lubimy, ale do ciasta można dodać np. szczypiorek, suszone zioła, paprykę w proszku, itp. - komponować dodatki według uznania.



Składniki (na ok. 6 sztuk):
  • 1 kostka twarogu (250g) - u mnie twaróg półtłusty
  • 1 duże jajko
  • ok. 4 czubate łyżki mąki pszennej + mąka do obtoczenia kotlecików
  • 1 mała cebulka - u mnie szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
sos czosnkowy (opcjonalnie):
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypta pieprzu i trochę soli
  • kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • szczypiorek




Przygotowanie:
Twaróg rozgniatamy przy pomocy widelca. Dodajemy jajko - dobrze mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę i łączymy wszystkie składniki (ciasto powinno być zwarte i nierozpadające się, to ile wsypiemy mąki zależy do twarogu czy wielkości jajka). Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz (oraz jeśli chcemy inne dodatki).
Ja ręką zagniatam ciasto do połączenia składników. Następnie odrywamy kawałek ciasta, formułujemy niewielkie kotleciki i obtaczamy z obu stron w mące (kotleciki delikatnie spłaszczamy). Ciasto jest dość klejące, ale kiedy kotlecik zaczniemy obtaczać w mące łatwiej nadać mu kształt, już się nie klei i bardzo dobrze zachowuje kształt przy smażeniu (w razie potrzeby można dosypać więcej mąki).




Kotleciki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Smażymy z obu stron do ładnego zarumienienia. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy.





Gotowe!


My kotleciki uwielbiamy z sosem czosnkowym i posypane szczypiorkiem (można polać samym jogurtem naturalnym).



Życzymy smacznego!


2 komentarze:

  1. Ale świetny przepis! Robiłam te kotleciki wczoraj i wyszły przepysznie. Smakowały dzieciakom, mąż również był zachwycony. Na pewno będę często wracać do tego przepisu. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały. 😊 Pozdrawiam.

      Usuń