Polecam również jako ciepły posiłek na wszelkich imprezach i domówkach - taki "kociołek" przyciąga oko i cieszy podniebienie 😉😋.
Składniki:
- ok. 500g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- 1 średnia cukinia
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 250g pieczarek
- ok. 5 średniej wielkości ogórków korniszonów
- pomidory krojone w puszce (bez skórki)
- ok. 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka w proszku,
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej, masło do smażenia
Przygotowanie:
Do mięsa dodajemy łyżeczkę soli, trochę pieprzu, słodką paprykę w proszku, czosnek (przeciśnięty przez praskę). Wbijamy jajko oraz dodajemy bułkę tartą. Całość wyrabiamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączą i formułujemy kuleczki (mniej więcej wielkości dużego orzecha włoskiego). Kuleczki obtaczamy w mące i podsmażamy do zarumienienia na dobrze rozgrzanym oleju (najlepiej aby patelnia była duża, by wszystkie kolejne składniki się zmieściły). Kuleczki zdejmujemy z patelni.
Na tę samą patelnię dodajemy łyżkę masła, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki, chwilę smażymy, a następnie dorzucamy cukinię pokrojoną w grube pół plastry. Wszystko mieszamy i dusimy na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut (tak by warzywa trochę zmiękły). Następnie dodajemy szklankę wody, wrzucamy pokrojone na ćwiartki pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze ok 10 minut (po tym czasie warzywa powinny być już miękkie). Dolewamy pomidory z puszki, dodajemy koncentrat pomidorowy i ogórki pokrojone w plastry. Wrzucamy też mięsne kuleczki. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy jeszcze przez chwilkę, by wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.
Gotowe. Takie danie super smakuje ze świeżym pieczywem. Moi domownicy uwielbiają też z makaronem.
Życzymy smacznego!
Przepyszne danie , podałam z ryżem . Miałam na dwa dni. Polecam
OdpowiedzUsuń😊🙂🤗
UsuńKorniszony to ogórki konserwowe z octem ? Czy ogórki kiszone z zalewa z soli? Tak roznie jest to opisane w przepisach , Dziekuje za odpowiedz
OdpowiedzUsuńKonserwowe z octem 🙂. Pozdrawiam 🤗.
UsuńDanie bardzo dobre .Robię je często i podaję z ryżem.
OdpowiedzUsuńJezeli to smakuje tak jak wygląda to bomba
OdpowiedzUsuńWszystko super. Ale ja bym cebuli na maśle nie podsmazala
OdpowiedzUsuń